Отборът на ПГ по механотехника се нареди на челна позиция на регионалното състезание за най-добър млад механик

Майсторското управление на автомобил донесе първо място на Драгомир Тодоров от Професионалната гимназия по механотехника. Той се справи отлично с успоредно и перпендикулярно паркиране, движение напред и назад в тунел и зигзагообразно заобикаляне на конуси, при това за най-кратко време.

Надпреварата се проведе в рамките на първото регионалното състезание за най-добър млад механик, на което беше домакин Професионалната гимназия по машиностроене. Участие взеха 11 отбора с ученици от Пловдив, Пазарджик, Крумовград, Хасково, Кърджали, Карлово, Виноградец и Смолян, изучаващи специалности, свързани с автомобилната техника. Всеки тим бе съставен от по четирима състезатели. Трима се конкурираха в категорията „Най-добър млад автомонтьор”, а четвъртият –  в „Най-добър водач на МПС”. Tази година съревнованието бе организирано от МОН и „Интер Карс България “.

Състезанието започна с решаване на теоретичен тест за автомонтьори, подготвен в три варианта от МОН и онлайн тест за водач на МПС, генериран от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Надпреварата за най-добър автомонтьор очаквано предизвика силен интерес и оспорвана конкуренция между участниците. Отборно, състезателите изпълниха по четири различни практически задачи. Състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор трябваше да се справи и с едно допълнително задание. В индивидуалната надпревара отново победи ПГ по механотехника в лицето на Николай Петаларев. Титлата при отборното класиране отиде при ПГ по техника и технологии „Христо Ботев“ – Смолян.

Победата в общата надпревара бе присъдена на отбора на ПГ по механотехника. Възпитаниците на инж. Георги Гергов – Христо Христов, Николай Петаларев, Владимир Оджаков и Драгомир Тодоров, ще премерят сили на националния финал от 11-ти до 13-ти април в ПГТ „Макгахан“ в София. Домакините от ПГ по машиностроене се класираха трети.

Тримата млади механици с най-високи индивидуални резултати от националното съзтезание ще представят страната ни в международния конкурс „Young Car Mechanic“, организиран от „Inter Cars S.A“ през май. Надпреварата ще се проведе в Полша, където ще се конкурират с възпитаници на професионалните технически гимназии от България, Полша, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Хърватска и Украйна.