Специален лектор на събитието през октомври ще е председателят на Световен образователен форум Глобал Тон Дюиф

DSCF0624

Фондация „Световен образователен форум България“  планира майсторски клас  за споделяне на добри практики през октомври. Участие в него ще вземат част от учителите по проекта на „Иновативни училища“ на фондацията и Община Пловдив.  Те ще могат да представят свои успешни иновативни методи на преподаване.

Специален лектор на майсторския клас ще бъде Тон Дюиф, председател на Световен Образователнен форум Глобал и експредседател на Европейската асоциация на училищни директори.

Инициативата  “Иновативни училища”  се реализира успешно  втора година. Проектът започна  с  целева група от 8 учебни заведения : НУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Йордан Йовков“, СУ  „Патриарх Евтимий“ през 2015 година.

 „Идеята е да подпомогнем процесите на промяна в българското училище, така че учениците да получават качествено образование и да развиваме необходимите им умения за реализация през 21 век, да подобрим комуникацията учители – родители и да моделираме сигурна и безопасна училищна среда“, коментира председателят на фондацията Мария Гайдарова.

Първите  анализи показват категорично, че с промяна на модела на преподаване и на организацията на работната среда агресивните  прояви рязко намаляват, учениците стават по-мотивирани, с желание идват на училище и се чувстват спокойни и успешни.  Резултатите, които показват са по-добри. Това носи и по-висока степен на удовлетвореност както на учителите, така и на родителите.

Затова проектът беше разширен през тази година с още три нови училища: ОУ “Васил Петлешков“, ОУ “Захари Стоянов“, ОУ ”Димитър Талев”. Проведени бяха четири тематични уъркшопи за обучение на учителите и директори,  свързани  с  лидерство и мениджмънт на класната стая, анализ на професионални ситуации , изграждане на ефективно партньорство с родители и  работа в професионална общност за прилагане на иновативни методи на работа.  Общият брой на обучени  учители е 150.

Всички училища от целевата група , които представиха своите иновативни практики  и идеи за развитие в МОН, са одобрени за иновативни.

„Предвижда се разширяване на проекта „ Иновативни училища“ не само в Пловдив, но и в страната през следващата година, тъй като нашата хипотеза, че промяната на методите на преподаване и на организация на класната стая водят до намаляване на агресията, до по-добра мотивация и обучителни резултати се потвърди“, заяви Гайдарова.

Информация за дейностите на българската организация, част от глобалната мрежа може да се намери на wefbulgaria.com