Председателят на Занаятчийската камара Тони Симидчиева, шефът на ОП "Туризъм" към общината Петър Лазаров и майсторите пекари Димитър Йолов и Георги Левтеров разказват за атракциите на панаира.

Занаятчийската камара замисля детски панаир за 1 юни и кани всички артателиета и училищни кръжоци

Пекари месят на живо по Главната на събора на хлебарите

Председателят на Занаятчийската камара Тони Симидчиева, шефът на ОП "Туризъм" към общината Петър Лазаров и майсторите пекари Димитър Йолов и Георги Левтеров разказват за атракциите на панаира.
Председателят на Занаятчийската камара Тони Симидчиева, шефът на ОП “Туризъм” към общината Петър Лазаров и майсторите пекари Димитър Йолов и Георги Левтеров разказват за атракциите на панаира.

 

Майстори от Занаятчийската камара ще обучават деца как се правят бижута от мъниста, изделия от царевична шума, керамика и везба. В продължение на цял месец 25 ученици от ОУ “Васил Петлешков” ще посещават ателиетата в Бакаловата къща, а накрая ще покажат сътвореното в изложба. Инициативата “Майсторете ръчички за радост на всички” стартира на 24 април и е проект в рамките на панаира на занаятите, който Регионалната камара организира. От няколко години в училището запознава децата с традиционни занаяти в артателиета, затова сега ще партнира и в проекта “Наследство”, обясни директорът Сийка Зрънчева.

70 майстори от цялата страна ще се включат в традиционния панаир на занаятите, който се открива на 23 април. В специални шатри от Римския стадион до аптека “Марица” те ще показват пред пловдивчани и гости художествена тъкан и бродерия, изработка на керамика и накити, рисуване върху стъкло, техники за изработка на бижута, медникарство, дърворезба, кожарство и ножарство. Акцент на тазгодишното събитие е Съборът на пекарите и хлебарите. В продължение на четири дни по 8 часа на ден те ще месят хляб на ръка, без машина и ще го пекат в специални подови пещи пред очите на всички. 14 майстори от Сдружението на пекарите, което цели да възроди някогашния занаят да се меси хляб по автентичен начин като преди сто години, ще показват тънкостите. В гилдията се допускат само доказани майстори, които имат пекарни. Ще има специално обособена работилница за деца. Панаирът съвпада с шестата среща на туроператорите, на която са заявили участие представители от 15 държави.

“Целта ни е да покажем Пловдив като интересна дестинация с автентични занаяти”, обяснява председателят на Регионалната камара Тони Симидчиева. Тя замисля и детски панаир на занаятите за 1 юни, на който ще бъдат поканени всички артателиета и училищни кръжоци. Най-добрите изделия ще бъдат събрани в изложба.