Нови интерпретации на стари технологии, изложба на облекла и накити, видео уроци и работилници на първия ТекстФест

Нови интерпретации на стари технологии, изложба на облекла и накити, видео уроци и работилници, демонстрации на дигитална модна скица. Това са част от акцентите на първия ТекстФест, който ще се продеде на Улицата на занаятите в Стария град на 29 и 30 юни. Организатор на събитието е фондация „Стойна Кръстанова”, чиято цел е да насърчава приемственост и надграждане в сферата на изкуството и художествените занаяти.

Фестивалът ще бъде открит  с изложбата „Текстил и Град“. Творенията са резултат от съвместна работа на студенти и ученици с майстори, който са  помогнали на младежите да усвоят знания, умения и сръчности, прилагани за изработване на художествени текстилни изделия. Ще бъдат показани нови интерпретации на усвоените стари технологии за обработка на тъкани. Изложбата включва облекла и накити, текстилни изделия, дигитализирани образци, творчески фотографски интерпретации, модели и скици. Всяко едно творение представя собствения прочит, който младежите са вложили в старинните техники.

Вторият ден от фестивала ще предложи изложби, прожекции, видео уроци и работилници. Посетителите ще се запознаят с конкретни текстилни технологии, ще могат да се включат и в изготвянето на арт инсталацията „Кръгът на приятелството“, да участват в работилнички.

Организаторите са подготвили ателие и демонстрация на дигитална модна скица на живо, запознаване с кулинарна интерпретация на текстилна технология-Шоковица, както и модно ревю. Съпътстващи фестивала ще са „Текст Къси Филми. В света на текстилните технологии“.