Министърът на образованието Меглена Кунева награди победителите във фотоконкурса „Аз снимам моята България”, двама от тях са пловдивски ученици

6201

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева награди победителите във фотоконкурса „Аз снимам моята България“ в Народното събрание днес. Първите места грабнаха Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов и Димитър Славов от групата  на учениците от 5-8 клас. Двама от призьорите в категорията 9-12 клас са от ЕГ „Пловдив” – Александра Караджова и Дана Цветкова. В тази група отличен е и Калин Тодоров.  Те получават уникалната възможност да пътуват до столицата на Европейския съюз – Брюксел, и да посетят Европейския парламент.

Във вашите творби има чувство, патос и емоции, което означава, че правите изкуство, заяви Меглена Кунева. За местата, които показвате в творбите си, се вижда обич. Вероятно са посетени от вас с родителите ви или самите сте отраснали в тези райони, което допълнително им придава жива картина, допълни още тя.

Дана е пресъздала ритуала Муфканица, който се провежда ежегодно на 11 февруари в пловдивското село Царимир, а Александра участва с кадър от Мусала в нощта на Персеидите.

Фотоконкурсът се организира от Института за стратегии и анализи и Министерството на образованието и науката. Получени са 1763 снимки от 835 български деца от цялата страна, от САЩ, Великобритания, Молдова, Украйна и Унгария.

Целта на конкурса е учениците да представят родината в снимки такава, каквато я виждат  – красива, тъжна, горда, героична, и да изразят отношението си към природата, ежедневието, традициите и празниците й. Най-добрите 30 снимки, оценени от професионално  жури, бяха показани днес на изложба в Народното събрание.