И 15-годишни вече взимат амфетамини, равен е броят на момичетата и момчетата, казват от пловдивското сдружение

zx450y250_788261

Срещи с родители на зависими и с институции в Смолян, Кърджали, Асеновград и Казанлък. Това е новият проект “Наркотиците – преживяно и осмислено” на пловдивското сдружение “Майки срещу дрогата”, обяви днес председателят Веселина Божилова. Причината за обиколката, която членовете на организацията предприемат, е фактът, че все повече млади хора посягат към амфетамините. Долната граница за Пловдив е паднала до 15 години. Наскоро майка на момиче на тази възраст от елитна пловдивска гимназия е потърсила съвет как да се справи.

Според Веселина Божилова употребата на амфетамини и метаамфетамини в Пловдив скача с бързи темпове. Равен е броят на момчетата и момичетата, изкушили се да пробват синтетична дрога, която е лесно достъпна. По информация на сдружението тя се внася от Китай и Индия и дори може да се намери в магазините в опаковки “Соли за вана” или “Тор за теменужки”. Честата употреба води до непоправими мозъчни увреждания. Този вид наркотици се употребявали като стимуланти, тъй като човек не усеща умора, енергийната възбуда го кара да танцува с часове, говоренето става лесно. Впоследствие зависимите ставали агресивни, започвали да чуват гласове. За да се избавят от кошмарите си те търсели още и още от веществото и така се озовавали в омагьосан кръг. Докато в един момент не развият психоза, че не могат да усещат пълноценно живота без стимулантите.

“Ниският праг на зависимост води до абсолютна необходимост от психиатрични отделения за непълнолетни, а такива засега има само в София и Пловдив”, казва Веселина Божилова. Която категорично се обръща към родителите да не допускат по никакъв начин децата им да опитат.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво, супер инициатива…
    Сега е ред и на “Бащи срещу алкохола” да направят един тур.

Коментарите са затворени.