Стартира образователна програма с открити уроци в четири пловдивски училища

Прокурори, съдии и съдебни служители от Окръжен съд – Пловдив, Окръжна и Апелативна прокуратура  проведоха  открит урок с ученици от три паралелки в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

Прокурор Владимир Вълев разказа на младежите за професията на прокурора, която той сравни с тази на медиците – дават дежурства, срещат се с много хора и имат динамично работното ежедневие. Прокурор Вълев говори за опасностите и наказанията при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Той призова гимназистите да използват внимателно личните си данни и да нащрек при сърфирането в интернет. Прокурорът, който е автор на книгата „Фронтекс в контекста на съвременните миграционни процеси и опазването на външните граници на ЕС“,  разказа на учениците за организацията, като им обясни, че в бъдеще могат да се възползват от обученията, които тя предлага.

Съдия Николай Стоянов разказа за предизвикателствата в професията на съдията и спецификата в работата на наказателното, търговското и гражданското отделение на Окръжния съд. Той даде примери как всеки в ежедневието си се сблъсква с различни договорни отношения – с мобилни оператори, с ВиК дружества, преносители на еленергия, градски транспорт. Съдия Стоянов е автор на книгата „Прекратяване на договора за наем“ и обясни на  учениците спецификата в българското законодателство при подписване на договор за наем.

Учениците получиха информационни брошури с материали по теми, свързани с опасностите в мрежата, трафика на хора, участието на децата в наказателния процес, трябва ли и при кого да се сигнализира при извършено престъпление, независимостта на съдебната власт. Запознаха се и с важни телефони: 112 – за осъществяване на бързи контакти, 116 111 – Национална телефонна линия за деца, 0800 18676 – гореща линия за пострадали от насилие, 02 9339010 – Държавна агенция за закрила на детето, 0800 20100 – Национална телефонна линия за борба с трафик на хора.

През 2024 г. Окръжен съд – Пловдив, Апелативна и Окръжна прокуратура провеждат  Образователната програма на МОН и ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  в четири училища в града – Национална търговска гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“, Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.