Лятна читалня на открито отваря врати за девета поредна година в първия ден от ученическата ваканция. Зам.-кметът Анести Тимчев даде старт на инициативата, чиято цел е да насърчи интереса към четенето от ранна детска възраст.

„Книгата ни хваща за ръка и ни води на места, на които не могат да отидат тези, които не умеят да четат. Няма компютър в света, който може да замени книгата“, обърна се Тимчев към присъстващите малчугани.

Кампанията е тридневна и ще се проведе от днес до събота пред Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Децата ще имат възможността да се запознаят с най-новите детски издания и ще получат специални награди за летния сезон.

Организатори на събитието са “Лео клуб – Пловдив” и “Лайънс клуб – Филипополис”, приятели на Център за работа с доброволци, Детски отдел на НБ „Иван Вазов“ и Сдружение “Писалка и перо”.

Лятната читалня е част от програмата на “Младия Пловдив чете”. Ето и пълния списък със събития:

1 юли (четвъртък) – Мария Донева представя книгата „Нетърпение в кутия”

2 юли (петък) 11:00 ч. – Зорница Христова ще разкаже на децата за вкуса на победата и живота в древния свят с книгата „Един ден в музея“

3 юли (събота) 10: 00 – 12:00 ч. – В третия ден от „Лятната читалня на открито“ за единадесети път Пловдив ще се включи в Световен ден на рисуването – „Drawing Day, България, да рисуваме заедно!”. Малчуганите ще могат да участват в маратон за създаване на творби на открито, който ще завърши с импровизирана изложба под мотото „Промяната“. Тя ще бъде съставена от рисунките на децата в самия ден и подредена около Пеещите фонтани до 12.30 ч. „Drawing Day, България, да рисуваме заедно!“ е част от Програмата на „Спорт и младежки дейности“.

Входът за събитията е свободен, а материалите са осигурени.

В рамките на лятната читалня организаторите от “Лайънс клуб – Филипополис” ще запознаят децата и с живота на пчелите и ще им разкажат защо са толкова важни за всички нас. Инициативата е част от проекта „Животът на пчелите“. Неговата основна цел е намаляване смъртността на медоносната пчела. Вече се подготвят първите изрисувани интелигентни кошери, където чрез специализиран софтуер ще може да се наблюдава животът в кошера.