250 деца от мрежата клубове „Бисерче вълшебно“ ще разберат как книгите оживяват, колко се леки щастливите въздишки и как да четат между редовете

Да се чете е забавно, а може да се сдобиеш и с награда. В това се увериха днес десетки деца, които се събраха край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина за откриването на традиционната лятна читалня. За осма поредна година Центърът за работа с доброволци към Детския отдел на НБ „Иван Вазов”, сдружение „Писалка и перо” и „Лайънс клуб Филипополис” инициират забавно четене и игри на открито. Лятната читалня, която ще продължи три дни, предлага езикови игри, занимания с активни карти, интересни нови книги и награди.

Хлапетата ще имат възможност да четат, да играят и да се забавляват през цялата ваканция в обновения двор на Детския отдел на библиотеката, който ще бъде отворен за тях.

„Подбрали сме десетки образователни, логически и подвижни игри. Ще поседнете на меки пъзели от букви, но и ще редите думи и текст с тях; ще играете на „Не се сърди, човече!” в тревата. Доброволците ще ви подсказват как бързо да се ориентирате къде да намерите подходящото четиво, с което да изпълните поставеното предизвикателство“, обещава организаторът на инициативата Мария Петрова, която е начален учител в ОУ „Райна Княгиня“.

Гости на откриването на лятната читалня днес бяха деца от мрежата читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Над 250 момчета и момичета от Пловдив, София, Панагюрище, Попово, Златица и Русе се събират в града под тепетата, за да се срещнат с автори, чиито книги са прочели. В рамките на фестивала „Пловдив чете“ те вече се запознаха с писателката Мая Дългъчева, която им разказа откъде черпи вдъхновение да пише, колко са леки щастливите въздишки и как се появява „Топлото човече“. От художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, научиха как книгите оживяват с помощта на ножичка и хартия. Тя им разказа за работата си върху изданията „Светът към малките момичета“ и „Кухнята на госпожа Черешова“. За кориците и шрифтовете малките читатели научиха от художника Дамян Дамянов. Той е автор на над 3000 корици на книги и създател на проекта „Под езика“, в който кирилски букви се трансформират в идеограми. Чрез графична намеса в първата буква на всяка от думите се превръща в минималистична илюстрация.

Срещата с писателката Нели Маргаритова е утре в НБ „Иван Вазов“, която ще представи книгата си „Чудни приказки за порастване“ и ще поведе децата към вълшебната улица „Розмарин“ в селцето Слънчогледово, където живее героинята й Рада. След нея собственикът на ИК „Жанет 45“ Божана Апостолова ще направи пътешествие в света на книгоиздаването. Вал Стоева от сайта „Детски книги“ е предвидила практическо обучение за това как да четем между редовете и какво да търсим под повърхността. Майсторският клас „Колко професии има писателят?“ ще бъде воден от авторката на „Лупо и Пумба“ Петя Кокудева в събота в „СКЛАД“ в Тютюневия град. Работилницата за творческо писане е подходяща за деца над 8 години.