Теодор от СУ „Димитър Матевски“ пропусна ДЗИ заради изгубена лична карта, 50-годишният Георги се яви на изпита, защото иска да работи като международен шофьор

Лъчезар Стоянов мечтае да вземе матурата по български език, за да учи актьорско майсторство. 18-годишното момче, което завършва предприемачески профил в СУ „Димитър Матевски“, се яви на днешния зрелостен изпит, водено от майка си Кремена Стоянова – председател на Сдружение „Паралелен свят“. Организацията обединява родители на деца с интелектуални затруднения. Въпреки че страда от дислексия и дисграфия, което му създава проблеми при четенето и писменото изразяване, зрелостникът успява да завърши училище, а от дипломата за средно образование го дели само матурата по български. На редовната сесия през май се справил успешно с ДЗИ по философия, но две стотни не му достигнали при българския. Затова прилежно се готвил през лятото. Сам четял и правил аудиозаписи, които след това слушал, за да може по-лесно да свърже авторите с произведенията.

„Мечтата му е да учи актьорско майсторство в Пловдивския университет. Има способността да запомня дълги текстове, пее и танцува добре. За него е важно да бъде в избраната от него среда, която да го кара да се развива“, обяснява майката Кремена Стоянова и добавя, че Лъчезар защитава правата на младежите със специални потребности на национални и международни събития. Сдружението разкри социално предприятие – книжарница с мисия „Надежда“ и работилница, в която на трудов договор работят младежи със затруднения и родители. То е базирано в блок 15 на ЖР „Тракия“.

312 кандидати от Пловдив и областта подадоха заявления за днешната поправителна сесия на матурата по български език. Те трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе по темата “Красота и невинност” в стихотворението “Две хубави очи” на Яворов. Тестът съдържа 30 задачи с избираем и 10 – със свободен отговор.

Сред най-възрастните кандидати бе Георги, който се яви на изпита в СУ „Пейо Яворов“. Той завършил средното си образование точно преди 30 години, но не е държал матура, затова се налага да пробва сили сега. Дипломата му е нужна, тъй като иска да работи като международен шофьор.

Шанса да се сдобие с диплома пропусна зрелостник от СУ „Димитър Матевски“. Теодор бе пред входа на изпитния център точно в 7.30, но без документи за самоличност. На квесторите обясни, че си загубил личната карта преди месец, но не отишъл в полицията, за да го заяви, затова нямал бележка. Оказа се, че няма нито шофьорска книжка, нито международен паспорт, което да му позволява да влезе на изпита. Момчето носеше със себе си единствено акт за раждане. „Няма как да сме сигурни, че това си ти, а не се явяваш заради твой приятел, защото знаеш много“, категорични бяха квесторите.

Другият казус, пред който бяха изправени, бе момче със сгрешено ЕГН. След бърза справка в Регионалното управление на образованието обаче проблемът бе изяснен и зрелостъник влезе навреме в изпитната зала.

Веднага след нощна смяна тръгнал от Паничери за Пловдив бащата на Светла, за да я докара навреме за днешния изпит. Момичето е завършило СУ „Хр. Смирненски“ в Хисаря, но не успяло да вземе матурата по български през май и прави втори опит. Тя вече работи по специалността си в хотелски комплекс в Старосел, където я назначили с уговорката, че в най-скоро време ще представи дипломата си за средно образование.

Две минути преди началото в 8 часа пристигна гребец от Спортното училище, който обясни закъснението си с мотива, че дълго се лутал, докато намери училището.

Кандидатите за изпита влизаха в залите с маски, а на входа медицинската сестра на СУ „Пейо Яворов“ премери температурата на всеки.

Метър и половина е разстоянието между масите в класните стаи, в които има и видеонаблюдение. Зрелостниците пишат с черна химикалка.

Изпитните работи ще бъдат оценени до 8 септември, а до 14 септември успешно положилите матури ще получат дипломи за завършено средно образование.