Невероятната 12-класничка стана тв звезда и зае второ място в световната надпревара в Кунмин, гледана от милиони зрители

Лора Тоскова от Френската гимназия стана първа в Европа по китайски език и се нареди на второ място в света. 12-класничката от пловдивската „Антоан дьо Сент Екзюпери” се превърна в истинска звезда на състезанието „Китайски езиков мост”, което се състоя в град Кунмин, провинция Юннан. Надпреварата се провежда във формата на телевизионното реалити и е била излъчвана по местен телевизионен канал. Милиони зрители са станали свидетели на различните кръгове, в които участниците са говорили на традиционен китайски език, изпълнявали са шоу програма и са отговаряли на въпроси от различни области, като литература, история, география.

„Нашето момиче е било изпреварено единствено от Корея. Нека си дадем сметка какъв невероятен успех е това. Затова ще я посрещнем като истинска звезда, подготвяме й изненада”, каза за „Уча в Пловдив” директорът на гимназията Мариела Николова. Лора е възпитаник на първия и единствен випуск с китайски език в училището. За съжаление приемът впоследствие бе преустановен.

Голямата награда, която печели зрелостничката, е едногодишна стипендия за обучение в Китай. Освен нея, за България се състезава и друг участник – Станислав Макреев от 18 ОУ “Уилям Гладстон”, като двамата са били екип.

Лора, която е родом от Асеновград, зае второ място в националния етап на конкурса през май т.г. Той се провежда едновременно в 76 страни по света, а организатор е Институт „Конфуций”. Лауреатите на националните надпревари представиха своите държави  в Китай. Освен знания, абитуриентката е показала и невероятни танцови умения, като артистичният й талант също си е казал думата за призовото място.