24-годишната талантлива млада дама се дипломира с отличие в престижния Royal College of Art, където завърши магистърска степен за куратор на съвременно изкуство

Получава блестяща рецензия за работата си в една от най-големите частни галерии за съвременно изкуство във Великобритания – Saatchi, където има уникалния шанс да организира и проведе личен тур за Уди Алън. Работила е в лондонската Уилям Бенингтън галерия за модерно изкуство, автор е на ревюта за съвременни артисти в специализирани онлайн арт издания на Острова. След като преди месец се дипломира с отличие в престижния Royal College of Art, пловдивчанката Виктория Гюлева буквално е залята от оферти на лондонски галерии, които се опитват да я привлекат в своите екипи. 24-годишната талантлива млада дама вече е магистър в специалност „Куратор на съвременно изкуство“. Бакалавърската си степен по история на изкуството завършва в изключително авторитетния The Courtauld Institute of art. Тя е първата българка, която е приета да учи в това изключително престижно висше училище по изкуствата в Лондон. След това обаче решава да профилира и да се отдаде на модерно изкуство.

„Никак не е лесно да си студент в Royal College of Art. Магистърската програма, която завърших, е двугодишна. Теоретичните дисциплини се изучават през първата година, сред което развиваш проект и защитаваш дисертация. Има много западни философии за това какво е съвременно изкуство, но аз разглеждам този въпрос в български контекст и разсъждавам до каква степен съвпада с чуждите теории. В дисертацията си доказвам, че не трябва да следваме западната хронология, че имаме алтернативна и че изобщо не сме изостанали, що се касае до съвременно изкуство, което е започнало да се развива преди падането на Желязната завеса. Съотнесено към държавите и творците, които са имали благоприятни условия да се развиват“, обяснява Виктория.

Трите параграфа на дисертацията й  – минало, настояще и бъдеще, разглеждат развитието на културата в контекста на балканската история, търсят отговори на въпроса защо Балканите имат негативно значение в западния свят, анализират присъствието/неприсъствието на България на Венецианското биенале (където тя бе стажант миналото лято), акцентират върху създаването на публики, не подминава и проблема с ограничените финансови възможности.

За дипломирането на магистрите от випуск 2019 Royal College of Art ангажира концертната зала Royal Albert Hall, построена от кралица Виктория в памет на нейния съпруг принц Алберт и открита през 1871 година. Присъстващите на церемонията са с предварително закупени покани, а след официалната част имат възможност да влязат в сградата на висшето училище и да разгледат грандиозната изложба с впечатляващи проекти на дипломантите от всички специалности.

„Трябва да призная, че в момента се нуждая от малко почивка, затова съм се отдала на семейството и приятелите си. Имам страшно много идеи и амбиции, но все още умувам върху различните възможности”, признава Виктория.

Последният проект на Виктория в галерия Gasworks.