Илюстрирах стремежа на човек да осъществява мечтите си и желанието да открива новото в науката и изкуството, казва 11-класничката

Никол Манолова от Математическата гимназия спечели конкурса за лого на Ученическия институт към Българската академия на науките. Проекти на автори от четири града взеха участие в националната надпревара, но авторитетното жури от експерти класира на първо място графичния знак на 11-класничката от специалност „Компютърна графика”. На второ и трето място се наредиха Райна Генчева и Милослав Георгиев от НУИИ „Илия Петров“, София.

„Логото, което създадох, има за цел да илюстрира човека, неговия пламък и желание да открива нови неща в сферата на науката и изкуството, както и стремежа му да осъществи мечтите си. Червеният цвят е символ на енергията, креативността и действието, а оранжевият – на самоувереността, обновлението, индивидуалността и истината в познанието”, обясни за „Уча в Пловдив” Никол. Докато работела, се ръководела от идеята, че Ученическият институт дава възможност за изява и развитие на младите хора, които имат склонност към изследователска дейност и творчество в различни области на науката, изкуството и техните приложения.

Петата сесия на Института е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН. Научните области, в които са избрали да работят учениците, са български език, генетика, биоразнообразие, изобразително изкуство, математика, хуманитарни и обществени науки, физика и астрономия, химия, роботика, информатика.

Никол е носител на множество престижни награди от конкурси за компютърно изкуство. Последното й отличие е от Международния форум “Компютърни пространства”.