Солисти на образователния концерт ще бъдат обитателите на ЦНСТ „Детска къща“

Финален концерт на проекта „Деца в оркестъра“, в който на сцената се качват заедно деца на възраст от 4 до 12 години, и професионални музиканти ще се състои на 30 май от 11 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей. Входът е свободен.

„Приказки в оркестъра“ е образователен концерт, в който се разказват истории с музика, а публиката се запознава с различните инструменти на симфоничния оркестър. За първи път на като солисти на Детска симфония от Й. Хайдн ще бъдат група деца, лишени от родителска грижа от ЦНСТ “Детска къща”. Ще им партнират професионалните музиканти от оркестъра на Опера Пловдив. На сцената ще бъдат и малките музиканти от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“, които ще свирят редом с филхармониците.

Диригент ще бъде маестро Константин Добройков, а солист – специалният гост от Лондон – кларинетистът Боян Иванов.

В програмата е включена първа част на Концерт за цигулка и оркестър от Вивалди в ла минор със солист Петра Терзийска на 9години, за която това е дебют на голяма сцена. Сарабанда из „Класично и романтично“ на П. Владигеров, откъси от симфоничната приказка „Петя и Вълкът“ от Прокофиев и Концертна фантазия по теми от „Риголето“ за кларинет от Л. Басси са другите произведения от програмата.

Проектът „Деца в оркестъра“ е част от програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд „Култура“.