Младежи от Университета в Леуварден работят по доброволческата програма на Пловдив – европейска културна столица

Включването на доброволци от различни възрастови групи като ценен ресурс за Европейска столица на културата представиха с презентации днес в Пловдив студенти от университета по приложни науки в Леуварден, Холандия.

Те са разработили пет проекта за популяризиране на доброволчеството. Според тях включването на популярни лица от шоубизнеса и спорта ще привлече още съмишленици към каузата. Радио реклами за активно работещите с ограничено свободно време и постери за неактивните потребители на интернет и социалните мрежи е другото предложение на младежите от Леуварден. Предложени бяха и специално разработени рекламни послания, създадени върху мотото заедно – „Заедно сме силни“, „Ти си Пловдив“, „Заедно да стигнем до там“, (TogetherToGetThere), с които да се достигне до по-широк обхват на кампанията.

В рамките на сътрудничеството между двете европейски столици – Пловдив 2019 и Леуварден 2018, група от 30 студенти трети курс в направление „Комуникации“ на холандския университет посетиха Пловдив, за да представят чрез мултимедийни презентации предложенията си как да се повиши интересът към доброволческите си кампании. Според Гастон Гаст – координатор на международните проекти и преподавател в университета, Холандия успява да привлече доброволци от всички възрастови групи за разлика от България.

„За нашите студенти е предизвикателство да работим за този престижен международен проект и да предложим идеи и опит за Европейска столица на културата“, сподели още той. В Холандия културата на доброволчеството започва с разяснителни кампании от детските градини и доста често се превръща в семейна традиция, като родителите включват децата си в различни инициативи.

В доброволческата програма на “Пловдив 2019” до момента са се регистрирали над 600 души от България и чужбина.  За изминалата година над 300  доброволци на фондацията са взели участие в различни проекти и събития – Hill ofRock, StreetMasters, Schoolsofspectacles, в тържествата по случай 24 май,  на годишнината от избора на Пловдив за Европейска столица на културата на 5 септември и др.

Съвместният проект между фондацията и университета се осъществява по програма за международно сътрудничество с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в България и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.  Леуварден е избран за  Европейска столица на културата през 2018 и е с население 100 000 жители. В града се обучават близо 30 000 студенти.