Димитър Фердинандов от ЕГ “Пловдив” инициира създаването на Национален ученически парламент

10-класници са сред най-запалените организатори на проекта „Литературно междучасие“, който се реализира във Френската гимназия. По него в училището гостуват съвременни автори, срещат се с учениците, разговарят за писането, четенето и нещата от живота. Целта е младежите не само да бъдат увлечени по литературата, а и да се докоснат до писатели, които са извън задължителния списък в училище, но творят по теми, които ги вълнуват.

Досега в училището са гостували Димана Йорданова, Христо Карастоянов, Иван Ланджев, Иван Димитров, Рашко Младенов. Следващи в поредицата ще са Елин Рахнев и Георги Господинов. Тийнейджърите толкова харесали Димана Йорданова, че тя даже са я поканили втори път.

„Срещите се провеждат в извънучебно време в библиотеката. В началото се събирахме в мултимедийния кабинет, но решихме, че е по-подходящо да бъдем сред книгите. На една от срещите Христо Карастоянов ни попита ще изяде ли мишката книжката, но ние му отговорихме, че това няма как да стане. Ние променяме света, когато променяме своето училище. А променяйки училището, променяме и себе си“, категорична е Стефани Исакова, десетокласничка от паралелка с интензивно изучаване на френски език.

Литературните междучасия провокирали тийнейджърите сами да се пробват в творческото писане. На последната сбирка прочели някои от произведенията си. Милен Вълчинов стигнал и по-далече – пише текстове за песни, създава музиката и ги изпълнява, като си акомпанира сам на пиано. Неслучайно литературната година във Френската завършила със среща, в която учениците чели свои творби – проза и поезия.

„След поредицата литературни срещи има голяма промян в начина им на изразяване и тълкуване“, доволен е преподавателят по литература в гимназията Таня Иванова.

Идеята за създаване на Национален ученически парламент лансира 11-класникът от ЕГ “Пловдив” Димитър Фердинандов.

„Ние сме един от най-активните парламенти. В много гимназии те са леко пренебрегнати. Основният проблем, който срещаме, е липсата на комуникация на регионално и национално ниво, обезвластяването на съветите или парламентите, и липсата на орган, който да защитава техните права и интереси”, обясни мотивите за учредяване на новото обединение Фердинандов.

Целта на проекта е подобряването на комуникацията между учениците и институциите, занимаващи се с образование в България, както и създаването на орган, който подкрепя независимото училищно самоуправление.

„Сътрудничеството между различни учебни заведения по общи проекти несъмнено ще доведе до по-добри резултати и ще послужи за изграждане на ключови компетенции, познати като умения на 21-ви век, които са от изключителна важност за бъдещото развитие и реализация в модерното и висококонкурентно общество”, категоричен е 11-класникът. Националната търговска гимназия вече е подкрепила идеята, очаква се присъединяването и на други училищни парламенти.