Първолаците от СУ „Димитър Матевски“ ще разберат повече за рециклирането, третокласниците от ОУ „Екзарх Антим I“ ще научат как се правят кукли за театър

Поредица интересни инициативи  ще бъдат организирани през настоящата седмица в рамките на фестивала „Младият Пловдив чете“.

На 22 април, когато се отбелязва Денят на Земята, ще се проведат спортни състезателни игри на екологична тематика за първокласниците в СУ “Димитър Матевски”. Децата ще научат повече за рециклирането и разделното събиране на отпадъци, докато се забавляват. Събитието ще се проведе в двора на училището от 10.00 часа.

На 23 април от 11.00 часа в ОУ „Екзарх Антим I“  ученици от 3 клас ще се срещнат с илюстратора Ярослава Бикова. Тя ще разкаже на децата какво е да си художник на книги и как се правят кукли за театър.

Желаещите да изпробват литературните си познания могат да се включат в куиза на 23 април от 19.30 часа във Vintage House в Дома на културата.  Състезанието се организира за Световния ден на книгата и авторското право и ще разглежда теми от българската, световната, детската, популярната и не толкова популярната литература. Според регламента един отбор включва от двама до шестима души. Играта се състои от 6 кръга по 5 въпроса или задачи, като верните отговори от всеки етап носят различен брой точки. Куизът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки, уверяват организаторите.

За записване: https://forms.gle/SNgSdEBrmamdtqzw6

Наближава началото на работилницата за писане на хумористичен текст с Петър Краевски. На 24 април от 11.00 часа всички, които са се записали за участие, ще се впуснат в предизвикателство на тема “Сатирата – малката сестра на поезията”. Най-оригиналните текстове, родени по време на онлайн сеанса, ще бъдат излъчени в предаването „Алтер его“ по Радио Пловдив.