Стефан Вълдобрев лично поканил на бала Илиана Куманова по молба на нейните 12-класници и заедно пели за класната „По-полека”

Учител по български език и литература от ЕГ „Пловдив” спечели наградата на Международна фондация „Св.св.Кирил и Методий” за постижения в хуманитарната област. Измежду номинираните от София, Русе, Пловдив, Разград, Сливен и Враца, комисията допуснала шестима до интервю и накрая решила да присъди отличието на Илиана Куманова. То се присъжда за постигнати високи резултати на нейни ученици в олимпиади и състезания по български език. Наградата ще бъде връчена на официална церемония в хотел „Кристал” в София на 18 май от директора на фондацията д-р Петер Фишер. Освен грамота, Куманова ще получи 500 евро парична премия и още 100 евро за училищната библиотека.

Илиана Куманова има 35 години зад гърба си като начален педагог, а след това и като преподавател в гимназията. Преподавала е в СУ „Патриарх Евтимий”, Частно училище „Класик”, Френската гимназия, а пред последните пет години работи с учениците на Английската. Гордостта й от тази учебна година е 12-класничката Надежда Калоферова – лауреат на националната олимпиада по български език. Талантливото момиче е избрало да продължи образованието си в Американския университет в Благоевград. Първи места от състезанията „Иван Рилски” и „Грамотни ли сме” също са завоювани от ученици на Куманова. Нейното верую е, че няма надарени и ненадарени ученици, умението на учителя се крие в това да ги мотивира да работят в часовете и да дадат най-доброто от себе си.

„Трябва да ги запалиш да изследват и да коментират, да чуваш тяхната гледна точка и да им даваш свобода да изразяват мнението си, а не да зазубрят готови тези”, казва преподавателят.

И тъй като тази година нейният клас се дипломира, зрелостниците организирали впечатляваща покана за бала. Преди време Куманова споменала, че любимата й песен е „По-полека” на Стефан Вълдобрев и този факт не убягнал на учениците. Решени на всяка цена да я изненадат подобаващо, те издирили телефона на певеца, актьор и композитор и го включили в заверата. Купили два билета за спектакъла „Момчето от последния чин”, в който Вълдобрев играе главна роля, и ги дали на сестрата на Куманова, за да отидат заедно на театър. След края на представлението двете, по предварителна уговорка, седнали да пият по чаша вино в ресторанта на Драмата. Под предлог, че е забравила сакото си на гардероба, сестрата на Илиана Куманова я помолила да се върнат заедно във фоайето, където с огромен букет и червен плик ги чакал не кой да е, а Стефан Вълдобрев. „Вие бяхте на първия ред, видях ви, но сте забравила нещо”, обърнал се актьорът към смаяната преподавателка и подал червения плик с поканата за бала. В това време абитуриентите се подредили на стълбите във фоайето и запели „По-полека”. Куманова едва не загубила самообладание, затова успяла да каже само: „Да и…Засега това ми стига”.