90 млн. лева са допълнително заложените в бюджета за догодина, извън увеличението на заплатите, каза в Пловдив Янка Такева

IMG_9447

Учителите, ангажирани с обходи по Механизма за съвместна работа на институциите за задържане на децата в задължителна училищна възраст, да получават парични бонуси. За това настоява лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя бе в Пловдив снощи за старта на осмото издание на проекта „Народните будители и аз”. Призивът й към директорите е да стимулират финансово педагозите, които обикалят домовете да издирват ученици. На въпрос откъде да дойдат средствата за това, тя обясни, че в бюджета за догодина са заложени допълнително 90 млн. лева. Извън онези 240 млн. за увеличение на заплатите.

„Останалите институции, ангажирани да работят по Механизма, се отдръпнаха като разбраха, че учителите ще получават допълнителни възнаграждения за обходите. До момента училищата не са получили никакви допълнителни средства за тези възнаграждения, но колегите продължават да правят това, което е полезно за системата. Обходени са 120 000 семейства. Важното е, че вече знаем – 75% от посетените са заминали в чужбина с децата си”, поясни Такева.

17 000 от издирваните деца вече са в училище. Върнатите в Пловдивско са 1145.  На старта на акцията 12 089 ученици в областта се оказаха в задължителната възраст от 4 до 16 г., без да посещават подготвителна група или училище. От тях към днешна дата за 5524 има сведения, че са в чужбина. От останалите 6565 деца 1145 вече са записани в училище в резултат на масираната кампания, за други 2369 усилията не са дали ефект и те остават извън системата на образованието. За 3051 още няма информация какъв е актуалният им статус.

„Стои големият въпрос как да задържим върнатите деца. СБУ смята, че трябва да има два подхода – поощрителен и административно-наказателен. В резултат на изменение и допълнение наредбата за социалните помощи, приета от МС, родители, които не изпращат децата си на училище, няма да получават помощи. А тези, които са в паричен израз, ще се връщат обратно в училище. За да бъдат подпомагани децата, които имат желание да учат”, каза още Такева.

Кметствата в Пловдивска област са издали 46 акта за административно нарушение на родители, които не пращат хлапетата редовно на училище. Все още обаче не по всички е издадено наказателно постановление за глоба.