Гостите от Колумбийския университет влязоха в клубовете по интереси на ОУ „Васил Левски”

Момичета, облечени в българска, ромска и турска носия, посрещнаха гостите от Колумбийския университет.

Педагогически специалисти от Центъра за технологии и училищна промяна към Колумбийския университет играха хоро на толерантността с децата от ОУ „Васил Левски” в Караджово. Гостите от най-старото висше училище в щата Ню Йорк, основано през 1754 година, изненадаха учениците с появата си след задължителните учебни часове, но не намериха класните стаи празни, а напротив. Тъй като почти всички от възпитаниците на училището се включват в клубовете по интереси или посещават консултации за попълване на знанията по различните предмети.

Тримата лектори са в България за семинар, на който представят опита на Колумбийския университет в рамките на Годишната среща на „Академията за училищни лидери“. Обучението се провежда в Пловдивския университет, който е партньор по проекта за квалификация на български директори и учители. Преди началото на семинара лекторите изявили желание да влязат в българско училище за обмяна на опит и идеи. Училищният директор Красимира Благоева, която е завършила първия випуск по програма „Младите лидери на България” през 2014 година, ги поканила в Караджово.

„Идеята за срещата бе провокирана от факта,че те работят за създаването на успешни модели в училищните общности, а не са имали възможност към днешна дата да видят един реален учебен процес в българско училище. Идеите, които реализираме, и постигнатите от нашите учители и ученици резултати са доста иновативни и могат да се споделят като добри практики”, коментира Благоева.

В средищното ОУ „Васил Левски” се обучават ученици от три населени места и от три различни етнически групи. Момичета, облечени в българска, ромска и турска народна носия, посрещнаха гостите с хляб и сол, а след това ги поканиха на занимание в клуба „Фолклор на етносите”. Лекторите трябваше за броени минути да овладеят стъпките на правото хоро, за да танцуват заедно с децата. Те останаха впечатлени от изработените сувенири и бижута в творческата работилница, както и от спортните постижения на клуб „Училище за шампиони”.

Една от идеите, които преподавателите от Ню Йорк споделиха, била добра практика с родители в мексиканско училище. Ученикът прави карта за оценка на учителя и в нея пише какво може и какво не може да му даде педагогът. Същата карта прави и преподавателят. Така всеки се вижда през очите на другия, а родителят получава пълна представа за възможностите и страховете на детето си.

През уикенда в пловдивския хотел “Империал” си дават среща всички педагози, преминали през Академията за училищни лидери през изминалите четири години.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.