Гостите от Колумбийския университет влязоха в клубовете по интереси на ОУ „Васил Левски”

Момичета, облечени в българска, ромска и турска носия, посрещнаха гостите от Колумбийския университет.

Педагогически специалисти от Центъра за технологии и училищна промяна към Колумбийския университет играха хоро на толерантността с децата от ОУ „Васил Левски” в Караджово. Гостите от най-старото висше училище в щата Ню Йорк, основано през 1754 година, изненадаха учениците с появата си след задължителните учебни часове, но не намериха класните стаи празни, а напротив. Тъй като почти всички от възпитаниците на училището се включват в клубовете по интереси или посещават консултации за попълване на знанията по различните предмети.

Тримата лектори са в България за семинар, на който представят опита на Колумбийския университет в рамките на Годишната среща на „Академията за училищни лидери“. Обучението се провежда в Пловдивския университет, който е партньор по проекта за квалификация на български директори и учители. Преди началото на семинара лекторите изявили желание да влязат в българско училище за обмяна на опит и идеи. Училищният директор Красимира Благоева, която е завършила първия випуск по програма „Младите лидери на България” през 2014 година, ги поканила в Караджово.

„Идеята за срещата бе провокирана от факта,че те работят за създаването на успешни модели в училищните общности, а не са имали възможност към днешна дата да видят един реален учебен процес в българско училище. Идеите, които реализираме, и постигнатите от нашите учители и ученици резултати са доста иновативни и могат да се споделят като добри практики”, коментира Благоева.

В средищното ОУ „Васил Левски” се обучават ученици от три населени места и от три различни етнически групи. Момичета, облечени в българска, ромска и турска народна носия, посрещнаха гостите с хляб и сол, а след това ги поканиха на занимание в клуба „Фолклор на етносите”. Лекторите трябваше за броени минути да овладеят стъпките на правото хоро, за да танцуват заедно с децата. Те останаха впечатлени от изработените сувенири и бижута в творческата работилница, както и от спортните постижения на клуб „Училище за шампиони”.

Една от идеите, които преподавателите от Ню Йорк споделиха, била добра практика с родители в мексиканско училище. Ученикът прави карта за оценка на учителя и в нея пише какво може и какво не може да му даде педагогът. Същата карта прави и преподавателят. Така всеки се вижда през очите на другия, а родителят получава пълна представа за възможностите и страховете на детето си.

През уикенда в пловдивския хотел “Империал” си дават среща всички педагози, преминали през Академията за училищни лидери през изминалите четири години.