1020 деца влизат в подготвителните групи в училище наесен, 4 предлагат безплатно целодневно обучение за 5 и 6-годишните

Първолаците в Пловдив са 3400, санират четири детски градини в “Централен”

050

Легла за следобедна почивка и кът за игра, но не в детската градина, а в класната стая. С обзавеждане, което копира обстановката в забавачката, ще посрещнат децата от подготвителните групи четири пловдивски училища наесен. СОУ-тата “Константин Величков” и “Хр.Г.Данов”, както и основните “Кочо Честеменски” и “Васил Левски” предлагат целодневно обучение за 5 и 6-годишните малчугани. За разлика от детските градини, където родителите плащат месечна такса, тук обучението е напълно безплатно.

“Децата в предучилищна възраст са настанени в източния корпус, където нямат контакт с големите ученици, а входът към този блок е отделен. Обзавеждането на двете стаи ни струваше 27 000 лева, но си заслужава, защото интересът от страна на родителите е голям. Едната стая е с всичко необходимо за обучението, а другата е с двуетажни креватчета и място за игра. Има санитарен възел и дори душ. Всяко дете разполага с гардеробче за дрехите и обувките”, обяснява директорът на СОУ “К.Величков” Ели Атанасова. Децата ще получават сутрешна и следобедна закуска, както и обяд. Храната се осигурява от фирма за кетъринг. Родителите ги оставят сутрин в 7.30 и ги прибират вечерта в 18 часа. Миналата година желаещите са били 48, сега записаните деца за целодневно обучение са 42. Единственият проблем е детска площадка, но засега средства за нея няма. Атанасова обяснява интереса на родителите, заради недостига на места в детските градини, от една страна, а от друга, че в училище всичко е безплатно, което е облекчение за семействата с ограничен месечен бюджет. Издръжката на дете коства около 1800 лева годишно, но затова пък повечето от подгответата след това се записват първолаци в същото училище.

“Превърнахме се в търговски дружества да се бием за ученици. Много колеги нямат база и не предлагат целодневно обучение, а ние тази година ще имаме и в 6 клас. Родителите работят и предпочитат децата им да са под контрол. Знам, че е по-добре да разкриеш още една паралелка, вместо да имаш целодневна форма, но трябва да се мисли и за качеството”, коментира Атанасова.

11063131_947402338606162_582934951_n

Освен образователните направления български език, математика, социален и природен свят, музика, практическа подготовка и битови дейности, физическа и игрова култура, бъдещите първолаци в ОУ “Кочо Честеменски” могат да избират занимания по танци, чужд език и йога, а родителите получават консултации от психолог или ресурсен учител.

В подготвителните паралелки на “Васил Левски” предлагат ранно чуждоезиково обучение и спорт. 1020 е общият брой на децата, записани в подготвителни групи в 18 пловдивски училища. От тях 200 са избрали целодневното обучение, които общината подпомага с финансиране, обясни началникът на просветния отдел Донка Щилянова.

Четири детски градини в район “Централен” предстои да бъдат санирани със средства по фонд “Козлодуй”. Това са “Мирослава”, “Буратино”, “Чучулига” и “Зора”. Ремонтните дейности трябва да стартират през септември и да приключат до края на годината. Според Щилянова работата няма да възпрепятства обучението.