Преди две години Николай Маринов дебютира на сцената на Камерния фестивал.

Младите виртуози ще свирят на 54-то издание на най-стария пловдивски форум в Етнографския музей

Преди две години Николай Маринов дебютира на сцената на Камерния фестивал.

В празник на младите виртуози ще се превърне втората вечер от 54-то издание на Международния камерен фестивал, който се провежда по традиция в Етнографския музей.

На 12 юни на откритата сцена в двора на Куюмджиевата къща ще излязат възпитаниците на Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков”, които са лауреати и носители на първи награди от престижни конкурси през 2017 година. Концертът се посвещава на 95 години от рождението на патрона им.

Изключително талантливият пианист Николай Маринов, който свири на две от културните събития по повод Българското европредседателство, ще изпълни „Виелица” от Ференц Лист. Още трима пианисти са включени в програмата на втората фестивална вечер и това са Борис Петков, Георги Чиколов и Борис Биков.

13-те участници блестят с извоювани призови места от конкурси у нас и в чужбина. Цигуларите Марияна Стоева, Екатерина Стоева и Виктор Василев преди месец се завърнаха с най-високите награди от престижния конкурс „Артур Грумийо” в Брюксел и ще изпълнят творби на Сарасате, , Верачини и Петър Христосков. Тромпетистът Георги Грозев е абсолютен победител на Годишните награди на фондация „Енчо Кирязов” и ще се представи на фестивала с „Вокализ” от Кирил Молчанов. Публиката ще чуе също Ренцо Ставрев – виолончело, Юлиан Станчев – китара, Калоян Василев – флейта, и Симеон Попов – маримба.

Девет вечери, посветени на класиката и джаза, ще предложи на ценителите 54-ото издание на Международния фестивал на камерната музика от 10 до 21 юни в Пловдив. Най-старият форум на Пловдив, който се провежда от 1964 г. досега без прекъсване, ще завладее с магията на музиката две сцени – традиционното пространство на Етнографския музей и култовото Вее Bop Сafe.

Откриването е със специалната програма на ансамбъл “Станков” (Великобритания). Гостите в ще се насладят и на стипендиантите от училище “Уитгифт” в Лондон, които са възпитаници на проф. Иво Станков.