100 арт събития очертават картата на 11-то издание на фестивала, пускат мобилно приложение за програмата

27692_374_

Латино уроци за деца, изстрелване с тренировъчен катапулт на височина 50 метра и демонстрация на радиоуправляеми модели на самолети, литературно четене на комикси, работилница за фитули от плъсти, музика и театър. Това са само част от предложенията в афиша на Малката Нощ – част от Нощта на музеите и галериите. Събитието тази година ще се проведе на 11 и 12 септември, а в програмата са заложени повече от 100 инициативи.

В детската програма на „Малката Нощ“ ще има също прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното, уроци по актьорско майсторство. В Иконната галерия в Стария град ще бъде подредена изложба „Моята представа за светеца, чието име носим аз, мама или татко”, а в  ателие „Ръкоделница” деца ще отпечатват букви върху текстилна основа. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза. Проектът ще се реализира на летни сцени „Конюшните на царя”. Първи семеен шах-турнир събира родители и деца в къща „Хиндлиян”. В Историческия музей малки и големи могат да видят койнобори – копринени шарани-ветропоказатели, които се развяват над всяка японска къща на 5 май и символизират гордост, твърдост, упоритост и издръжливост.

Чат от атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайк от Епископската базилика (IV – VI век). През отминаващото лято на 2015 екип от реставратори под ръководството на доц. Елена Кантарева работи по разкриването и аварийната реставрация на мозайките.  Етнографският музей се включва с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко житейско начинание.

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с две представления в отворено градско пространство. „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери в Капана.

За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение (за Android и iOS), с което ще могат да прегледат пълната програма, да преглеждат информация за петте теми на фестивала – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ. Друга полезна функционалност на мобилното приложение са възможностите за навигиране до локации на събития с помощта на карта.

Сред нововъведенията на културния фестивал са зеленият инфопункт и тематичните турове с гид. Инфопунктът ще се намира на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив на площ от 60 кв. м и ще разполага със свободна Wi-Fi зона.