Каузата на пролетния бал на трите пловдивски клуба е закупуване на апарат за ранна диагностика на зрението

Паст дистрикт управител на Дистрикт 130 България Захар Марогло и директорът на Националния  център за рехабилитация за слепи Стефан Данчев подписаха меморандума.
Паст дистрикт управител на Дистрикт 130 България Захар Марогло и директорът на Националния център за рехабилитация за слепи Стефан Данчев подписаха меморандума.

 

Закупуването на медицинска апаратура за ранна диагностика на нарушено зрение при децата е каузата на тазгодишния бал на трите пловдивски Лайънс клуба, стана ясно днес. Събитието, насрочено за 30 април в Новотела, ще събира средства за апарата, като идеята е да се организира масов безплатен очен скрининг на децата от пловдивските детски градини. Апаратът представлява камера, подобна на играчка, и за секунди и от разстояние разпознава децата с офталмологични проблеми. Методът на изследване наподобява по-скоро игра и не травмира емоцонално децата. Цената на апарата е 9500 евро.

Днес официално бе подписан меморандум за сътрудничество между „Лайънс” и Националния център за рехабилитация на слепи. Парафи под документа сложиха Захар Марогло – паст дистрикт управител на дистрикт 130 България и директора на центъра Стефан Данчев.

Борбата със слепотата е сред водещите приоритети в дейността на Лайънс движението в световен мащаб. С поредица инициативи лъвовете от цялата страна отбелязват Деня на Лайънс движението в ООН – 23 март.