Креативност и нестандартен поглед по темата „Сигурност на децата в реална и виртуална среда“ показаха ученици от училищата по изкуства на изложба в Балабановата къща

„Лабиринт”-ът на Сахак Касапян от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” грабна голямата награда на конкурса за плакат, в който взеха участие ученици от училищата по изкуства в цялата страна. Журито присъди още една първа награда и тя бе за Ивет Петкова от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” за произведението й „Много си сладка”.

51 млади творци изложиха снощи творенията си на тема „Сигурност на децата в реална и виртуална среда” в Балабановата къща.

„Нарисувах момиче, което се лута в мрежата, но същевременно всеки има ключ и може да стигне до него. Посланието е да бъдем внимателни при контактите си в интернет пространството”, обясни 10-класникът от специалност „Рекламна графика”, който е син на художника график Мъгърдич Касапян.

В журито, начело с Ненко Атанасов – главен асистент в Националната художествена академия в София, участваха преподаватели в НХА и АМТИИ, графични дизайнери, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за закрила на детето. Те коментираха, че участниците са проявили изключителна креативност и нестандартен поглед  по темата.

Втора награда спечели Йоана Карчева от софийското приложно училище, а трета стана Хатче Алиева от НХГ „Димитър Добрович” – Сливен. Журито даде и пет поощрителни награди – на Силвия Иванова от Сливен и на възпитаниците на пловдивската художествена гимназия Атанас Каракашев, Златина Илиева, Йоана Караиванова и Радослава Иванова. Георги Костадинов бе отличен като най-млад автор.

Директорът на НХГ „Ц.Лавренов“ Светлозар Чавдаров поздрави призьорите и обяви, че официалната церемония по награждаването им ще се състои в Държавната агенция за закрила на детето в София през декември.

„Уча в Пловдив“ бе медиен партньор на проявата.