Бъдещи майстори от осем професионални гимназии в страната представиха мебели и дърворезба в рамките на международно изложение

Кът за почивка, изработен от бук, донесе трето място на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване на ученическото състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“. То се проведе за първи път в рамките на международното изложение „Светът на мебелите” в Интер Експо Център в столицата, където бизнесът представи най-новите си достижения. Отборите на 8 професионални гимназии от Пловдив, Русе, Варна, Велинград, Троян, Сливен, Хасково и Ямбол показаха своите изделия, сътворени в часовете по практика.

Пловдивският отбор бе представен от Радослав Живков – 10 а клас, Даяна Иванова – 12 а клас и Тодор Колев – 9 а клас, чийто ръководител е Иван Богданов. Учениците презентираха кушетка, маса с дърворезба и лампион. Комисията, съставена от специалисти от мебелния бранш – партньори на училищата с дуална форма, както и от преподаватели в Лесотехническия университет, отредиха трето място на гимназията под тепетата. Състезателите защитаваха пред експертите своите проекти и изработените изделия. Изящната дърворезба на учениците от Велинград им донесе призовото място, втори се класираха гимназистите от „Цар Иван-Асен II“ в Хасково.

Състезанието бе организирано с подкрепата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, която отново се оплака от недостиг на кадри. Тази година има предложения за разкриване на повече паралелки, които да обучават бъдещи производители на мебели.