Фотоси на обекти, част от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО, и цитати на класици греят във фоайетата на ОУ „Райна Княгиня”. 312 шкафчета за учебници олекотяват раницата

Толкова е красиво, направо невероятно, че имаме подобно място в училище, казват шестокласнички, докато нетърпеливо избират книга от цветните рафтове и търсят място, за да усетят какво е да четеш край фотос с пейзаж от Пирин, Рилския манастир или Етнографския музей.

Нови кътове за четене, които директорът Мария Гайдарова нарече места за мечтаене и докосване до мъдростта на книгите, преобразиха фоайетата на ОУ „Райна Княгиня”. Третият етаж е променен до неузнаваемост, благодарение на въображението и креативността на учители и ученици. На мястото на старите шкафчета в коридора на третия етаж са направени разноцветни кътове за четене. За удобство има дори възглавници, а на рафтове са подредени томчета приказки, разкази, романи и енциклопедии. Децата са оставили свои отпечатъци от цветно фолио, а лъчите на слънцето образуват петолиние. Настилката е ударопоглъщаща.

Лентата на новото пространство символично прерязаха директорът Мария Гайдарова и зам.-кметът по образование на Община Пловдив Стефан Стоянов.

„Надяваме се по тази начин да стимулираме децата да четат повече, да провокираме креативността им. Неслучайно сме избрали фотоси с обекти, които са част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО с вечни послания – цитати от българската класика“, заяви директорът Мария Гайдарова.

Най-старият жив град в Европа – Пловдив, е представен с Етнографския музей и цитат от елегията на Димчо Дебелянов – „Да се завърнеш в бащината къща”. Строфа от „Хаджи Димитър” допълва изгледа от Национален парк „Пирин”, а „Отечество любезно” е естествена добавка към изображението на Рилския манастир.

На четвъртия етаж пък са монтирани 312 шкафчета, в които учениците могат да оставят учебниците и екипите си за физическо възпитание. Нововъведението е по посока олекотяване на раниците.

„През последните години в ОУ „Райна Княгиня“ се вижда много голяма промяна и тя се дължи на всички вас. Проектът „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България” е една от първите мащабни програми, която започнахме преди 4 години. Понякога дори реорганизацията на класните стаи и коридорите прави образованието по-интересно и по-достъпно“, каза заместник-кметът Стефан Стоянов.

ОУ„Райна Княгиня” е инициатор и участник в съвместния проект „Иновативни училища” и е признато от МОН за иновативно, заради внедряване на работата в екип във всички часове и във всички класове от първи до седми. Това бе първото пловдивско училище, което промени средата в класните стаи и ориентира учениците да работят екипно.