Природните чудеса на България посрещат учениците от ОУ „Райна Княгиня”. Пано от вулканичен камък майсторят във фоайето на Арменското училище

Панагюрското златно съкровище също е отпечатано върху един от фотосите.

Фотоси на величествените Мелнишки пирамиди, обявени за природна забележителност, на нос Калиакра и на единствения по рода си на Балканския полуостров покрит мост на майстор Колю Фичето ще изненадат учениците на ОУ „Райна Княгиня” през първия учебен ден. В момента кипи усилен ремонт във фоайето на втория етаж, който е променен до неузнаваемост. На мястото на старите шкафчета в коридора, където са класните стаи, са направени разноцветни кътове за четене. Между тях са монтирани огромни фотоси на част от природните чудеса на България, на исторически и архитектурни забележителности от различните краища на страната. Така децата ще четат, докато се впечатляват от Белоградчишките скали, от хълма Царевец, живописните Крушунски водопади, Седемте рилски езера – един от стоте национални туристически обекта, или пък на Панагюрското златно съкровище.

По подобен начин е решен интериорът и на третия етаж, където има фотоси с пейзажи от Пирин, Рилския манастир, Етнографския музей. За удобство има дори възглавници, а на рафтове са подредени томчета приказки, разкази, романи и енциклопедии. Децата са оставили свои отпечатъци от цветно фолио, а лъчите на слънцето образуват петолиние.Настилката е ударопоглъщаща.

„Надяваме се по тази начин да стимулираме децата да четат повече, да провокираме креативността им. Неслучайно сме избрали фотоси с обекти, които са част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО или национални обекти“, обясни директорът Мария Гайдарова.

На четвъртия етаж са монтирани 312 шкафчета, в които учениците могат да оставят учебниците и екипите си за физическо възпитание. Нововъведението е по посока олекотяване на раниците.

Пано от вулканичен камък пък майсторят във фоайето на Арменското училище. На него ще бъде монтирано логото на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян”. С този камък, познат още като туф, са изработени двуметровите букви в Двора на Кирилицата край Плиска. Камъкът е дарение, а пред паното ще има постлан автентичен арменски килим, обясни зам.-директорът Димитрина Владимирова. Ремонтирани са стълбите откъм Стария град, както и от страната на Небет тепе, откъдето влизат и излизат децата от начален курс.