Детската градина спази традицията на Никулден – смели плувци вадиха от дъното на басейна бисерчета на доброто като подарък за имениците

Повече добрини в делнични и празнични дни – това послание отправиха децата, родителите и екипът на  детска градина „Мирослава“ днес на традиционния празник „Бисерчета на доброто“. Навръх Никулден те сътвориха  своята чудна приказка за добрината и участваха във вълнуващи приключения и забавления.

Най-малките и техните родители  изработиха „Кутия за добрини“, в която събраха листчета с добри постъпки  и сглобиха хранилки за зимуващите птици. На въпрос какво би направил, за да стане светът по-добър, децата от втора и трета група отговориха:  Да обичаш и да помагаш; да си приятел  и да подадеш ръка в беда; да получиш добро и  да дадеш добро“ – споделиха по-големите им приятели  в интервю.

С игрите „Избирам те за приятел“, “Слънчево зайче”, “Пътуващ обръч”, “Харесвам те, защото……“  децата пътешестваха през лабиринта на позитивните човешки отношения – сътрудничество, емпатия, взаимопомощ, внимание, добронамереност един към друг. Забавлявайки се, те разбраха, че добротата се крие в играта, в усмивката, в приятелската ръка и подкрепящото рамо, споделят преподавателите.

Бъдещите първокласници влезли в ролята на сладкари се включиха в кулинарната  инициатива “Направи най-вкусната бисквитка за свой приятел”. Те сътвориха и  своята „Приказка за добрите дела“, в която в сандъче, пълно с добрини, всеки сподели как да помагаме в беда, правейки добри дела.

Кулминация на празника беше гмуркането на смелите плувци, които  извадиха от дъното на басейна своето бисерче на доброто  и  го подариха на имениците от детската градина.

Инициативите се реализираха с активното участие на Училищно настоятелство и родителите, които подариха „златна“ паричка, „бисерче“ и „Книга за добрината“ на децата от всяка група.

„Един от важните приоритети днес е да учим децата ни на топлина и обич, да бъдат добри и достойни хора. Радвам се, че заедно – родители и учители, оставяме следи на доброто“, сподели председателят на Училищното настоятелство Величка Такева.