Европейската инициатива стартира на 15 октомври, предлагат обучения за преподаватели по различни предмети

0798238001407850739_509879_600x458_actualno

Европейската седмица на програмирането, ежегодно събитие на Стария континент, ще се проведе за пореден път и у нас от 15 до 23 октомври. Целта е да се повиши общественият интерес към програмирането.

Тази година Дигиталната национална коалиция стартира инициатива за подпомагане на учителите. Чрез специално разработен курс за подготовка в областта на роботиката учителите ще могат да научат своите ученици на нови базови умения в програмирането. Курсът “Роботика с LEGO Mindstorms” е подходящ за ученици от всякакви възрасти и ще се провеждат онлайн на български език чрез платформата opensap.com, като са предварително записани. Така всеки учител ще може да се обучава в удобно за него време и според собствените си възможности и ритъм. Курсовете могат да бъдат намерени на следния адрес:https://open.sap.com/courses/lmr1-bg. През октомври лекторите на курса ще бъдат на разположение за въпроси и помощ.

Инициативата не е насочена само към учители по информационни технологии. Целта е да се предостави на всеки учител възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да ги предаде на своите ученици. Дава се възможност на учителите, които са преминали едно от специално разработените обучения и са провели занимания с над 50 ученици, да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището.

Ще бъдат подкрепени поне 20 проекта с до 500 лева. Критериите, по които ще бъдат избрани, са брой обучени ученици, устойчивост и атрактивност на предложения проект. Един учител може да кандидатства с един проект, но няма ограничение колко учители могат да кандидатстват от едно и също училище. Инициативата е отворена за всички училища – държавни, общински и частни.

Кандидатстването за финансиране на проекти е отворено от 15 октомври до 10 ноември, чрез попълване на формуляр (може да бъде свален от:http://bit.ly/2cNiCRl) и изпратен на office@digitalalliance.bg. Спечелилите финансиране проекти ще бъдат обявени на 25 ноември 2016 г.