Докато пътувате в автобуса, не говорете по телефона, а учете език, посъветва ученици от ЕГ „Иван Вазов” директорът на центъра по руски за чужденци във висшето училище Владимир Котельников

DSCF0589

Курс по руски език в скайп, за да развият речевите си умения, презентира днес пред ученици от ЕГ „Иван Вазов” директорът на езиковия център за чужденци в Московския педагогически университет Владимир Котельоников.  Той е в България по покана на Нов български университет, с който си сътрудничи висшето училище в руската столица. И се отзовал на предложението на преподавателя по руски език в училището Бранимир Филипов да се срещне с пловдивски ученици.

Всеки от гимназистите, който желае, може да се включи в дистанционен курс, за да усъвършенства руския си. Той се провежда веднъж седмично с преподавател от университета и е безплатен. В края на обучението на курсистите се предлага възможност да посетят университета.

„Не се страхувайте да говорите. Така се учи език. Следващият път ще го кажете правилно”, посъветва 9-класниците Котельников.  Той им препоръча докато пътуват в автобуса, вместо да говорят по мобилните телефони, да стоят в социалните мрежи или да слушат музика, да учат думи. И даде пример със себе си. Когато решил да учи корейски, облепил всички стаи у дома с разноцветни листчета – на едната страна била изписана новата дума на корейски, а на другата – на руски.

“Всеки чужд език е богатство и ще ви помогне да си намерите по-лесно работа”, каза Котельников, след което се опита да развърже езика на неуверените 9-класници, като ги провокира да водят елементарен диалог с него.

Московският педагогически университет предлага и лятна езикова школа за студенти от 12 юли до 10 август. Цената на едномесечния курс е 360 евро.

Университетът е организатор на международния фестивал за социална реклама „Ясний взгляд”. Миналата година 12-класничката Йоана Кисьова се оказа сред 30-те финалисти и представи България на младежкия форум. Йоана впечатли журито с видеоклип „Да защитим нашето мирно небе”. Тази година ученици от гимназията също се готвят за участие в поредното издание на фестивала.

1 КОМЕНТАР

  1. Никой не учи руски в новия свят, насочете се към хора от бангладеш, уганда и нова квазиляндия, тук е България.

Коментарите са затворени.