Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на МОН

С призива „Бъди съвременен будител“ кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ приканва учениците да обогатят библиотеката на своето учебно заведение с ново издание за 1 ноември. В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари (https://www.facebook.com/Kupi1Kniga/).

Инициативата на Асоциация „Българска книга“ е подкрепена от МОН. Под наслова „Коя е твоята любима книга?“ организаторите провокират децата да споделят със съучениците си своето любимо произведение, като го дарят на училищната библиотека.

„Миналата година много ученици разпознаха призива ни „Бъди съвременен будител“ и заедно с учителите, директорите и училищните библиотекари организираха допълнителни активности, с които показаха своето отношение към литературата и книгите, превръщайки се в посланици на четенето. Надяваме се тази година отново да постигнем подобрен ефект за училищната общност“, споделят инициаторите.

Кампанията ще се проведе от 1 до 30 ноември и е възможност да се организират допълнителни класни и извънкласни занимания, обсъждане на обичаните детски произведения, организиране на литературни четения и творчески ателиета, провеждане на различни състезания и конкурси.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. За няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.