a62e458a04bb0b90ebb1ab62a164e7ec

Сега, когато започват разговорите за бюджета за догодина, ще се боря парите за образование да са повече. Още днес ще подпишем Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт. Това заяви днес пред делегатите на Националния учителски събор вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. 12 хиляди учители от цялата страна, кметове, представители на водещите научни институции се събраха на национална среща в София.

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10 % увеличение на работните заплати на учителите от януари догодина. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати на 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 година.

Кунева каза още, че политиката на МОН ще е да поддържа учителска заплата над средната за страната, както и изпреварващо увеличаване на минималното възнаграждение за педагозите и подобряване системата за квалификация. Предстои да се одобрят и въведат мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в  дейности, които позволяват облекчена натовареност. Една такава програма ще даде възможност за поетапно преминаване от активна трудова възраст към пенсионен живот. Обмисля се изпреварващо увеличаване на  възнагражденията на заетите  в детските градини, предвид изоставането им от тези в училищата.

„Държавата трябва да гарантира подкрепа – финансова и стратегическа – и за учителя, и за най-амбициозните цели на образованието”, заяви Кунева.  По думите й образованието е въпрос и на национална сигурност, защото само то може да гарантира просперираща икономика и здраво и мирно общество. Тя оцени високо обявеното вчера от министъра на финансите – че централен приоритет на бюджета за 2017 година ще бъде образованието.

Кунева очерта като свой приоритет връщането на авторитета на учителската професия. Тя открои и част от големите проблеми пред образователната система в страната: демографската криза, водеща до закриване на цели училища, ранното отпадане, големият брой деца, чийто майчин език не е българският, отсъствието на много родители от процеса на порастване на децата им и разтварящата се разлика между профилираните гимназии в големите градове и някои професионални гимназии.

Образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и всички заедно да поемем отговорност за нея. Това бе призивът на президента Росен Плевнелиев, който също приветства участниците в събора.

„Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически. Време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция, да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите”, каза държавният глава. И подчерта, че реформата няма как да бъде успешна без усилията на учителите. Той определи реформата на професионалното  обучение като ключ към осъвременяването на образователната система на България.