a62e458a04bb0b90ebb1ab62a164e7ec

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева стопира обществена поръчка на стойност 2 милиона лева за рекламни материали по оперативните програми за следващите четири на години .

“Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, коментира Кунева, която е в отпуск. Тя ще поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири.

Документацията е подписана от главния секретар на МОН Красимир Вълчев, и дори съдържа аргументация защо се пуска в този вид, а не е разбита на по-малки поръчки.

Обявената на 12 август от МОН поръчка за сувенири и рекламни материали е на стойност 2 050 000 лева без ДДС. Целта е да се набавят сувенири, брандирани с логата на оперативните програми, по които ведомството работи, за следващите четири години. Става въпрос за тефтери, химикалки, папки, чанти, портмонета, дъждобрани, usb, запалки, стикери, транспаранти, ключодържатели, антистрес топки, стъргалки за лед и много други артикули.

Обяснението за мащабната поръчка е, че с един договор винаги се възлагат всички дейности по изработване на рекламно-информационните материали и сувенири на един проект, т.е. концепцията за рекламно-информационните материали и сувенири и тяхната изработка се подготвя за един проект в цялост.

“Всички материали, насочени към популяризирането на проекта, имат систематична свързаност помежду си и не следва да са с различна визуализация, което със сигурност ще се случи, ако поръчката се раздели на позиции, всяка от които приключва с отделно рамково споразумение с различни изпълнители“, се казва в мотивите на ведомството.

Рекламните материали ще бъдат платени от бюджетите на съответните проекти и програми, изпълнявани от Министерството на образованието и науката и със средства от държавния бюджет.

Финансирането на обществената поръчка ще се осигурява освен чрез средства от държавния бюджет и с пари от ЕК, Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие и проекти по оперативни програми, по които МОН е бенефициент “Административен капацитет“, “Развитие на човешките ресурси“, “Регионално развитие“, “Наука и образование“, “Добро управление“.