Просветният министър в оставка настоя да продължи контролът за отсъствията на учители и ученици на работна среща с началниците на регионалните управления по образование

7052

„План-приемът за следващата година трябва да е съобразен не само с демографската картина и наличната материално-техническа база, но и с плановете за развитие на общините и областите,  както и с постъпилите заявки от работодателите за обучение по конкретни специалности”. Това заяви на работна среща с началниците на регионалните управления от страната министърът на образованието в оставка Меглена Кунева. Тя призова началниците  да търсят активен контакт с бизнеса, за да бъдат намерени най-добрите решения, а не да се разкриват паралелки, към които няма такава потребност на пазара на труда.  Зам.-министър Диян Стаматов пък препоръча при приема следващото лято да има рекламни кампании, които да дадат по-голям ефект в убеждаването на родители и ученици.

„Професионалното образование трябва да е акцент на план-приема за учебната 2017/2018г. Това е трудна битка, но икономиката и бизнесът се нуждаят от квалифицирани кадри със средно образование и ако искаме страната да се развива икономически, трябва да засилим професионалното образование”, каза Кунева.

Според нея масовизацията на висшето образование и загубването на престижа на професионалните гимназии е довело до липса на кадри и производство.

Кунева каза още, че настоява регионалните управления да не спират със стриктния контрол за отсъствията на ученици и учители, както и да следят за фиктивно записани.

„Трябва да сме иновативни за много неща, но дисциплината е сфера, в която трябва да сме консервативни и да застанем до нашите учители, когато ученик говори по телефон в час или обижда учител, независимо кой е баща му”, категорична е Меглена Кунева

Работната среща на регионалните управления в Пазарджик продължава до събота. Теми на обсъжданията ще бъдат националните програми за следващата учебна година, приобщаващото образование и критериите за преобразуването на основни училища в обединени. Представители на Държавната агенция за закрила на детето ще говорят за съвместни действия срещу феномена „селфи“ на опасни места, като например влаковете и жп релсите. Експерти от ДАНС ще представят информация за религиозната радикализация и начините за нейното противодействие.