Италиански инвеститори в Пловдивско се жалват от недостиг на кадри. Концепцията за професионалното образование готова през октомври

DSCF8318

Индустрията трябва да поеме отговорност да обучава учениците и да запали техния интерес към професиите. Това заяви днес министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща с „Конфиндустрия Италия”. Заместник-председателят на обединението Пламен Дилков предложи да бъде подписан меморандум за сътрудничество между МОН и организацията. Искането е, заради проблема с намирането на кадри за италианските инвеститори във всички сектори. Дори в Пловдив се усещала липсата на професионални специалисти, където италианският бизнес се развива много добре.

Министър Кунева обяви, че се подготвя концепция за развитие на професионалното образование в България, която се очаква да бъде готова през октомври. Тя ще е ориентирана към най-добрите професионални практики в 21-и век.

Картината с професионалните гимназии не само в Пловдивско, но и в цялата страна не е никак розова. Повечето от тях едва направиха държавния план-прием, наложи се закриването на паралелки, както след 7, така и след 8 клас. Предстои да паднат още в началото на септември, докогато е срокът на директорите да попълнят вакантните места. Защо не издадоха извънредна заповед да можем да приемаме и ученици, които не са издържали успешно националното външно оценяване, пита директорът на Професионалната гимназия Константин Костадинов, който лично е отправил такова искане на среща със зам.-министър Диян Стаматов. Това обаче се оказало невъзможно, затова децата нямали друг вариант, освен да се запишат в непрофилирана паралелка в СОУ. При нас поне професия щяха да вземат, коментират директори на професионални училища.