Културният аташе Маркус Хаас и координаторът по немски език Йорг Кастнер от посолството на Германия у нас присъстваха на откриването на два компютърни кабинета в ЕГ "Иван Вазов". Те бяха придружавани от почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова
Културният аташе Маркус Хаас и координаторът по немски език Йорг Кастнер от посолството на Германия у нас присъстваха на откриването на два компютърни кабинета в ЕГ “Иван Вазов”. Те бяха придружавани от почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова

Културният аташе на Германия у нас Маркус Хаас и координаторът по немски език към посолството Йорг Каснер откриха нови компютърни кабинети в ЕГ “Иван Вазов” днес. Придружавани от почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова, гостите пристигнаха в училището за старта на новооборудваните зали, предназначени специално за обучението по немски език. За обзавеждането им са инвестирани 12 000 лева, осигурени от Централата за образование в чужбина със седалище Бон, която е подразделение на немското външно министерство. В кабинетите учениците от немските паралелки ще могат да правят проучвания в мрежата и да създават самостоятелни проекти, да издирват информация по поставена тема и да правят интервюта.

Откакто ЕГ “Иван Вазов” провежда изпити за придобиване на немска диплома, интересът към езика е огромен, обясни един от водещите преподаватели Силвия Паскалева. От 18 през 2010 година, тази година желаещите да вземат Шпрах диплом са 40 от общо 52 ученици. Миналата година всички явили се успешно са се справили. На проведения преди месец устен изпит има само един скъсан ученик, а писменият ще се проведе през март.

Изявени ученици от немските паралелки, в които се влиза с най-висок бал в последните години, практикуват в Германия и посещават немски университети, за да се запознаят с условията за обучение там. Пред гостите от посолството бяха презентирани успехите на немските паралелки. Валс от Моцарт прозвуча в изпълнение на тромпетиста Георги Узунов и Лилия Ценкова – пиано.