Плодова вода, домашна лимонада и ванилов шейк заместват газираните напитки в училище „П.Р.Славейков”

8256_945490635487650_5040936077296428421_n

Коледни вкусотии по здравословни рецепти предложиха за дегустация децата от кулинарното училище на НУ „П.Р.Славейков”. Освен че имаха възможност за опитат солените и сладки изкушения, ученици и родители можеха да се сдобият и с рецептите, за да ги пробват у дома. Училището е едно от 14-те в страната, което работи по тригодишен проект „Да се храним разумно”, затова учениците отдавна са заменили вредните газирани напитки с плодова вода, домашна лимонада и ванилов шейк. В голямото междучасие всички се редят за чаша горещ чай. Всеки клас е снабден с кана за топла вода, за да улесни приготвянето на сгряващата напитка. Проектът е съвместна инициатива на организации от Чехия, Словакия, Полша, Малта, Латвия, Словения, Хърватска, Румъния и България.

Бисквитки с банан, бонбони от мюсли, ядки и сушени плодове, солен кекс със спанак, тиквен пай и здравословен хляб приготвиха участниците в кулинарното училище за традиционния предпразничен базар.

Менюто в училищния стол също е съобразено с проекта. Храната се приготвя на място, като се анкатират учениците какво биха искали да обядват и закусват. Родителите споделяли на класните ръководители, че здравословното хранене до такава степен е обсебило децата, че когато пазарували, първо четели етикетите на продуктите и поръчвали дъвки без аспартам.

Екоучилището е носител на “Зелен флаг” от 2000 година и ежегодно го печели с дейности по проекти, свързани с опазване на околната среда.Продължава работата по проекта, разработен  с Регионална дирекция по горите, за озеленяване на двора. Децата се грижат за три аризонски кипариса, ела, 17 източни туи, каталпа. От община Пловдив предоставили три широколистни фиданки и 400 корена жив плет. Децата се грижат също за три магнолии, японска вишна, акации, декоративна лозница и липи.

През ноември от EVN подкрепили изграждането на градинка със сенколюбиви  растения и храсти.

p010_1_01