Театърът на сенките завладя ОбУ „Йордан Йовков” със спектакъла „Вълшебното зрънце”

Театърът на сенките съвсем не е отживелица и може да плени даже децата на 21 век, които са пристрастени към таблета или телефона. Доказателство за това е днешното гостуване на турски актьори в ОбУ „Йордан Йовков”, които представиха спектакъла „Вълшебното зрънце”.

„Знаете ли, че преди много години, дедите на вашите деди не са имали електричество. Нямало е телевизия, смартфон, нито пък играчки с батерии. И те са открили вариант как да се забавляват”, омагьоса третокласниците още в първите минути актьорът Дениз Каралар. От превод почти нямаше нужда, тъй като децата тутакси отговаряха на поставените на турски въпроси, но пък другият актьор от трупата Исмаил Ходжев ги провокира да отговарят на български, а самият той стриктно превеждаше питанията на колегата си край паравана.

Традиционният турски театър на сенките „Карагьоз“, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО, гостува в три пловдивски училища. След като плени учениците от Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ и НУМТИ “Добрин Петков”, турската трупа направи представление в ОбУ „Йордан Йовков”, където сто процента на учениците са от етнически произход. Събитията се реализират по проект „Театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“, който е част от културния календар на общината.

От петминутното филмче, прожектирано на мултимедията в компютърния кабинет на училището, децата научиха, че Карагьоз (от турски “черноок”) е традиционен турски театър, при който сцената се осветява с газова лампа и движението на плоските кукли със “съединени крайници”, изработени от камилска кожа или кожа на воден бивол, се отразяват върху белия екран с помощта на пръчки. Кожата се изработва, така че да стане прозрачна, след което се оцветява в различни цветове. Театърът, познат под името Карагьоз, от една страна означава самия театър на сенките и представлението, а от друга е името на главното действащо лице.

Според най-разпространената версия негов създател бил Шейх Кюстери от Бурса, който съчинил историята, в която се разказва как Карагьоз и неговият верен другар Хадживат участвали в строежа на джамия. Диалозите между двамата приятели били толкова забавни, че останалите работници спирали работата си, за да ги слушат и гледат. Когато султанът разбрал, че те са причина за забавянето на работния процес, заповядал да бъдат убити. По-късно се разкаял за тази си постъпка и тогава Шейх Кюстери създал фигурите на двамата герои, за да утеши султана. Днес в Бурса може да се види дори и паметник на Карагьозис.

„Карагьоз бил по-недисциплиниран, така че ако по време на представлението видите, че греши, коригирайте го”, обърна се към децата Денис Каралар.

Пленени от спектакъла, третокласниците с радост приеха поканата да влязат в ролята на актьори зад паравана. А на финала получиха макети и моливи, за да изработят кукли, с които да участват в обща изложба.