Звънци, хлопки, мечка и танцьори огласиха СУ „Св.св. Кирил и Методий“ за Сирни заговезни

Кукери прескачаха ритуалния огън в двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ за Сирни заговезни. Учениците от професия “Танцьор” пресъздадоха кукерските игри, огласяйки със звънци и хлопки училището. Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили, обясниха участниците в маскарада. Предрешена като мечка, 11-класничката Християна Запрянова се оказа голямата атракция, водена от своята съученичка Десислава Иванова, облечена в мъжка носия, с мустаци и гъдулка. Както повелява традицията, двете роли се изпълняваха от момичета, а учениците от всички класове се изредиха да пипат симпатичния мечок за късмет. Тази година в ролята на хайдутин, препасал пушка, влезе Радина от 10 клас.

Кукерите огласиха с чанове училищните коридори през голямото междучасие, за да дадат началото на обичая, следвани от децата от начален етап, които дефилираха с изработени от тях маски в часовете по занимания по интереси.

На двора участниците бяха посрещнати от празничен огън, който прескачаха за здраве, след което се хванаха на празнично хора под звуците на тракийски ритми. На финала всички по ред се засилиха да прескочат ритуалния огън, припомняйки символиката на обичая Поклади, че пламъците пречистват и от другата страна си нов човек.

„Помнете само доброто, лошото го забравяйте. За да обичаш някого и да бъдеш добър, трябва да си се освободил от обидата и негодуванието, а това именно е прошката“, обърна се към децата директорът Таня Николова.

Целият днешен ден в училището мина под знака на Зирни заговезни. Преди началото на учебните часове децата от всеки клас в начален етап оформиха кръг, за да изпълнят ритуала по искане и даване на прошка.

В централното фоайе бе открита изложба “Кукери” с рисунки на ученици, както и фотографии от професия “Дизайнер”, участници в клуб “В кадър”. Фотографиите са направени при посещение на XII Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри – Раковски 2024.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.