В навечерието на Сирни заговезни ученици прелетяха над огъня, пожелавайки си здраве и сила

„Да потъне вдънземя злото“, нарекоха кукери с пищно украсени маски и двуметрови шапки, опасани през кръста с малки звънчета и хлопки. Зрелищният им танц се състоя в двора на Спортното училище, където днес отбелязаха Сирни заговезни. Гвоздей на празника бяха кукери от читалището в Раковски, които пресъздадоха обичая за погонване на болестите и злите сили.

„Песпонеделник, Ората или Поклада е стародавен обичай и символизира зараждането на новия живот. Сирни заговезни поставя началото на Великия пост, на този ден искаме прошка, за да пречистим душите си и да изпълним с мир и любов сърцата си“, припомни преподавателят по български език Илияна Чукова, облечена в тракийска народна носия. За музикалния съпровод, който предаде още по-голяма автентичност на празника, се погрижи 14-годишният гайдар Николай Бисеров.

Край училищната фасада бяха изложени маските от картон и разноцветна вълна, изработени в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Владимир Паскалев. Учениците първо проучили традицията в различните краища на България, след което избрали как да я претворят в маски и костюми.

Прескачането на огъня, символ на пречистването и новото начало, се оказа кулминацията на празника. Директорът Ружка Генова припомни, че някога хората са вярвали във всемогъщата сила на огъня и че така се изгаряли злите духове. След като се помолиха за здраве, сила и късмет, всички поред се засилиха да прескочат огъня. За да не бъдат допуснати инциденти, на място бе и представител на противопожарната служба.