Третокласници от ОУ „Васил Левски“ изработиха разделители за книги, в които вплетоха националните знамена и герои на България и Куба

Кубинският посланик Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан се включи в Приказен пленер, организиран от ОУ „Васил Левски“ в село Караджово. Дипломатът гостува на децата и учителите заедно с Тамара Такова – председател на Асоциация за приятелство „България – Куба“.

Те наблюдаваха творческия процес по създаването на рисунки с приказни сюжети, а основни участници бяха учениците от училищния клуб по приложни изкуства „Шарена магия”. Децата от клуб „Приказка от мен за теб“ пък разказаха своите любими истории. Директорът на училището Красимира Благоева обясни, че двата клуба реализират дейността си през настоящата учебна година по проект „Да нарисувам приказка“ към Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Третокласници изработиха разделители за книги, в които вплетоха националните знамена и герои на двете страни – Васил Левски и Хосе Марти.

Гостите се потопиха в творческата атмосфера на клубната дейност на открито. Негово превъзходителство бе впечатлена от жеста, след като получи картина с Малкия принц, дело на трите петокласнички – Есин, Дамла и Елван. Специално подготвена изненада бе рисунка по кубинска приказка, която Гинка Манолова от 6 клас рисува за ВИП гостите.

Най-малките ученици от първи и втори клас разказаха за своите срещи с героите от фолклора на различните народи и получиха подарък – книжка с митични приказки от народите в Америка.

Петокласниците бяха подготвили кратък рецитал от произведения на свои връстници,  участници в националния конкурс „Куба – далечна и близка“.

„Възможността да усъвършенстват български език чрез произведения, писани от ученици в годините, завоювали призови места в конкурса, изключително много развълнува гостите ни. Силно впечатление им направи Стената на випуските, на която може да се проследи порастването на нашите възпитаници през последните 15 години. Тази приемственост между поколенията е допълнителна мотивация за децата“, уточнява Красимира Благоева.