Изложбата, която бе представена днес в Пловдивския университет, показва експонати, намерени по време на лятната практика в Драгойново и „Форум-Север“

Кръст от полилей от манастирския комплекс на обект „Църквище“ в село Драгойново е сред ценните експонати в изложбата на студентите археолози и историци от Пловдивския университет, която бе открита днес в Заседателната зала на вуза. Тази година младежите продължиха разкопките в комплекса, разкрит преди две години, но към южния ограден зид, за да се разбере на каква площ се е разполагал той. Едновременно с това проучвания са били направени и в западната половина на терена.

„Открихме верижно разположени помещения, свързани помежду си. Комплексът обхваща цялата тераса на хълма, на който се намира в „Църквището“. Това е огромен по своите размери комплекс, който през отделните епохи е претърпял значителни трансформации, но е запазил своето значение като свещено за християните място. Според нас това е най-ранният манастир, разкрит в Тракия, който започва да функционира още от началото на V век“, обясни гл. ас. д-р Божидар Драганов.

В Драгойното студентите открили още няколко оброчни плочки от от II-III в. сл. Хр, които свидетелстват за наличието на светилище на тракийския конник, като на едната личи името на Хера.

Вторият обект, върху който са работили младите археолози през лятото, е „Форум-Север“ в Пловдив. Ръководителят на разкопките Мая Мартинова днес разказа подробно за Агората на Филипопол с площ 25 дка – един от най-големите обекти на Пловдив, проучван в последните години. Студентите се натъкнали на рисувана византийска керамика от по-горните пластове, показаха нумизматични находки и триподи, които свидетелстват за наличието на пещи за керамика.

Експонатите ще бъдат описани и предадени в Регионален археологически музей до края на годината.

Да се запознае с резултатите от летния стаж днес в ПУ бе и бившият ръководител на катедрата по история доц. Иван Джамбов, който поставя началото на студентските археологически разкопки през 1995 година.

„Поздравявам всички, че продължавате традицията. Изложбата има своето място в годината, в която Пловдив е европейска културна столица. През 2019-а отбелязваме и вековен юбилей от рождението на Христо Джамбов, който в продължение на 28 години е бил директор на Археологическия музей“, каза доц. Джамбов.