Изложбата, която бе представена днес в Пловдивския университет, показва експонати, намерени по време на лятната практика в Драгойново и „Форум-Север“

Кръст от полилей от манастирския комплекс на обект „Църквище“ в село Драгойново е сред ценните експонати в изложбата на студентите археолози и историци от Пловдивския университет, която бе открита днес в Заседателната зала на вуза. Тази година младежите продължиха разкопките в комплекса, разкрит преди две години, но към южния ограден зид, за да се разбере на каква площ се е разполагал той. Едновременно с това проучвания са били направени и в западната половина на терена.

„Открихме верижно разположени помещения, свързани помежду си. Комплексът обхваща цялата тераса на хълма, на който се намира в „Църквището“. Това е огромен по своите размери комплекс, който през отделните епохи е претърпял значителни трансформации, но е запазил своето значение като свещено за християните място. Според нас това е най-ранният манастир, разкрит в Тракия, който започва да функционира още от началото на V век“, обясни гл. ас. д-р Божидар Драганов.

В Драгойното студентите открили още няколко оброчни плочки от от II-III в. сл. Хр, които свидетелстват за наличието на светилище на тракийския конник, като на едната личи името на Хера.

Вторият обект, върху който са работили младите археолози през лятото, е „Форум-Север“ в Пловдив. Ръководителят на разкопките Мая Мартинова днес разказа подробно за Агората на Филипопол с площ 25 дка – един от най-големите обекти на Пловдив, проучван в последните години. Студентите се натъкнали на рисувана византийска керамика от по-горните пластове, показаха нумизматични находки и триподи, които свидетелстват за наличието на пещи за керамика.

Експонатите ще бъдат описани и предадени в Регионален археологически музей до края на годината.

Да се запознае с резултатите от летния стаж днес в ПУ бе и бившият ръководител на катедрата по история доц. Иван Джамбов, който поставя началото на студентските археологически разкопки през 1995 година.

„Поздравявам всички, че продължавате традицията. Изложбата има своето място в годината, в която Пловдив е европейска културна столица. През 2019-а отбелязваме и вековен юбилей от рождението на Христо Джамбов, който в продължение на 28 години е бил директор на Археологическия музей“, каза доц. Джамбов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.