Предприемачите от Търговската гимназия под тепетата презентираха своя марка вино „Да Винци“, колегите им от столицата предлагат говорещи банкомати за хора със зрителни увреждания

Многоцветна LED крушка с блутут и говорител се оказа сред най-атрактивните продукти на Панаира на тренировъчните фирми, които се откри днес в Пловдив. Ученици от седем държави показаха как се прави бизнес по време на 22-ото издание на изложението „Млад предприемач“ в палата 6 на панаира. Русенските ученици от ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ презентираха дори лампа за тоалетна чиния с 9 режима или ротация на цветовете. Управителят Григор Петров разясняваше на клиентите какви са предимствата на един от най-продаваните им продукти, комбиниращ лампа и охранителна WiFi камера.

„Тя е подходяща за отдалечено наблюдение в офиса или вкъщи. Соларната LED лампа за стена пък е атрактивна за външни пространства, защото се захранва от слънцето и се включва автоматично при засичане на движение“, уточни предимствата на модерните елуреди управителят на учебната компания. Цветната LED крушка пък се управлява с дистанционно и е подходяща за постигане на интериорни ефекти.

В състезанието на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ тази година се включиха 800 участници от 117 предприятия в България, Албания, Армения, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия. Те осъществяват дейност в сферата на финансите и застраховането, козметиката, храните, сувенирите, на туризма и информационните технологии, техниката и автомобилите.

Ако мечтаете за космическа разходка, компания „Спейс травъл“ от Търговската гимназия в Пловдив има решение. Най-дългото пътешествие е 8 дни и то е до Луната. В цената от 500 000 лева са включени специалната екипировка, космически храни и напитки, но не и застраховката живот. Медицинските прегледи преди да се отправите към нестандартното приключение са абсолютно задължителни. Ако сте с наднормено тегло, над 2 метра висок, ако пушите и имате високо кръвно или проблеми със зрението, със сигурност оставате извън борда, дори да сте готови да броите солидната сума. Екскурзиите се организират два пъти годишно. Освен до Луната, космическият кораб може да ви отведе до Алфа Кентавър – най-ярката и най-близо до Слънцето звезда, до Волф 359 или до звездата на Бърнард, която е невидима с просто око.

“Вече има отрасъл “Космически туризъм”, затова се носочихме към тази пазарна ниша в партньорство с американска компания. Разчитаме на платежоспособни клиенти, а такива има, повярвайте ми”, обясни главният счетоводител на компанията Таня Млеканова.

Пловдивската Търговска гимназия предложи и собствена марка десертно вино „Да Винци”. Еликсирът е с нотка на горски плодове, а от етикета се усмихва Мона Лиза с чаша в ръка. Слоганът, който сме избрали е: „Животът е твърде кратък, за да пием некачествено вино”, обясни управителят Ели Шиндева и добави, че предлагат също отбрани вина от Франция и Италия. Инициативните млади предприемачи от училището презентираха и компанията си „Скайленд” – увеселителен парк с влакче „Остани жив”, стая на загадките с логически предизвикателства и пъзели, дворец на Мики и Мини Маус.

От Търговската гимназия във Варна са избрали да нарекат фирмата си за млечни еко продукти „Бай Ганьо”. Към всеки артикул има прикрепен етикет с баркод и когато се сканира, може да бъде прочетен откъс от популярната творба на Алеко.

Стая със сауна, мезонет с джакузи, аквариум и 3D таван е офертата на хотел „Аква”, създаден по идея на младежите от Професионалната гимназия по икономика в Разград. Освен аквапарк, хотелът предлага и воден фитнес. Най-скъпо излиза наемането на апартамент – 300 лева на вечер.

С иновативен социален проект спечелиха посетителите учениците от Националната Търговско-банкова гимназия в столицата. Предприемачите насочват вниманието си към хората със зрителни увреждания, затова дори визитките, които раздаваха, бяха на брайлово писмо. Проучили сме добри практики в други държави, където има говорещи банкомати, а у нас това все още не се предлага като услуга, затова решихме да инициираме проект „Банкиране за всеки”, който да улесни хората с увреждания, обясниха младежите.

Младите предприемачи от „Гранд роял“ търгуваха с полускъпоценни камъни и изделия от тях. Предвид цената на изделията, на щанда имаше и охрана.

В рамките на форума се провеждат 16 конкурса, сред които за най-атрактивен щанд, за екип и професионално обслужване, за каталог и рекламни материали, за уеб сайт, за презентация, най-добра банка, защита на интелектуалната собственост. Част от конкурсите са по задания на реалния бизнес.