Криза за оператори на машини, шофьори, монтажници. Бизнесът търси инженери, технолози, IT експерти, показва проучване слез 18 компании от региона

bezraboten-620x264

Критериите за работа на хора в ниския ешелон са паднали до условието да могат да четат и пишат и да обработват информация. Занижените изисквания на фирмите, които са принудени да правят компромиси с образованието, особено наемайки хора от малцинствата, са заради липсата на кадри. Това показва проучване на HILL International сред 18 фирми от региона, което бе представено днес в рамките на конференцията „Doing Business in Bulgaria” в „Гранд хотел Пловдив”.

„Липсата на кадри е основен проблем. Търсят се хора, както от ниските и средни нива – оператори на машини, шофьори, монтажници, складови служители, така и специалисти с висше образование – инженери, технолози, IT експерти. Няма кадри, които да захранват производството. Текучеството също създава проблем”, обясни Ирена Жотева. Допълнителните фактори, които влияят негативно, са неудобен транспорт, макар че повечето фирми предлагат собствен, ниската трудова дисциплина, най-вече при етносите, липсата на желание за реализация и развитие.

Възможностите за работа в чужбина с по-добро възнаграждение също е причина за отлив от местния трудов пазар, сочи изследването. Хората с ниска степен на образование предпочитали да заминат за Гърция, където изкарвали по 25 евро на ден от бране на маслини, или да търсят препитание в Норвегия, Испания, Италия. Средните нива заработвали в Германия и Белгия.

За да решат проблема си, компаниите занижавали изискванията, прехвърляли си взаимно служители за сезонна работа, разкривали учебни центрове, пускали транспортни линии. За да задържат кадрите си, някои въвели социални пакети, което означава бонус за присъствие или финансов стимул преди отпуск.

Фирмите настояват за промени в КТ и кодекса за социално осигуряване, тъй като имало и служители, готови да работят извънредно срещу заплащане. Искането на бизнеса е и за премахване на ограничението за 30% служители на временна заетост.