Осмокласникът Радослав Димитров донесе сребро от балканиадата по информатика

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева придружи българските участници на конкурса в Милано.
Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева придружи българските участници на конкурса в Милано.

 

Двама пловдивски ученици представиха България на Европейския конкурс за млади учени , който е един от най-значимите форуми за младежка наука в Eвропейския съюз. Състезанието съществува без прекъсване повече от четвърт век, а страната ни участва за 17-и пореден път.

Младежите, избрани да ни представят на тазгодишното издание в Милано след национална селекция, бяха Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от ОМГ „Акад. Кирил Попов“, както и Лъчезар Станчев от Кюстендил. 11-класничката Поли е представила разработка, която намира приблизително решение на един от фундаменталните в информатиката проблеми на Карп, като използва нов вид генетични алгоритми. Кристиан също се представя с теоретичен проект за интересен топологичен проблем, който намира приложение във физиката.

„Започнах да работя по проблема по време на лятната изследователска школа към Ученическия институт по матаматика и информатика миналото лято. Разработката намира приложение в Квантовата теория на полето и, косвено, в алгоритмите за 3D моделиране. Имам превдив, че някои от алгоритмите могат да бъдат оптимизирани чрез използване на моя резултат“, обясни за „Уча в Пловдив“ Кристиян. 12-класникът е амбициран да учи в Масачузетския технологичен институт.

Третият български участник Лъчезар представи екологично изследване на река Струма и нейните притоци, осъществено в България и трите съседни държави, които попадат в басейна на реката.
Една от основните цели на конкурса е да се покажат на широката публика програми, свързани с неформалното и проектното обучение, равенството между половете в науката.

Със сребърен медал от Балканската олимпиада по информатика за ученици до 15.5 години се завърна Радослав Димитров. Осмокласникът, който също е кадър на ОМГ, бе част от националния отбор. Българите заеха отборно второто място на Балканиадата. 15-годишният гений днес бе отличен и от ръководството на гимназията.