„Избираме свободата и вярваме в чудото на всеки ден, което ни позволява да се развиваме”, обърна се към ученици, учители и гости по време на виртуалния празник директорът Гергана Аврамова

Кристален плакет по повод своята 170-годишнина получи днес СУ „Хр.Г.Данов”. Едно от най-старите пловдивски училища реши да не отлага и да отбележи празника си, макар и виртуално. Точно в 10 часа началото бе дадено с посрещане на знамето.

„Вашият патрон е истински държавник, просветител и будител, кмет на Пловдив. В трудни време се раждат силните хора, дерзайте”, пожела кметът на район „Северен” Стоян Алексиев и обеща да връчи кристалния плакет след приключване на извънредното положение.

Честта да се обърне първи към гостите се падна на председателя на Ученическия съвет Станислав Денев. По повод юбилея той и съучениците му реализираха проекта „Патриотична ограда”. Те проведоха поредица благотворителни събития и събраха над 6000 лева за реализация на инициативата. Във всеки от кръговете, които оформят „плетеницата“ на оградата, са поставени портрети на будители, владетели, революционери.

 

Празникът продължи с видео послания от домовете на учениците, които демонстрираха музикален талант и спортни умения – от изпълнение на “Една българска роза” и емблематичното Вазово стихотворение “Българският език” в подкрепа на инициативата на Народния театър, до съчетание с лента на поляната пред къщи. Пряко включване направиха и водещите на „Лице в лице – Home TV”, които бяха нетърпеливи да узнаят дали учениците искат да се върнат обратно в класните стаи. На фона на презентации, направени в условия на онлайн обучение, Дановци представиха авторски проекти по повод Деня на Земята и други знакови дати от календара през изминалите два месеца.

„170 години сме част от историята на българското образование. Споделената отговорност за бъдещето е мисията на нашия екип. Всички ние – учители, ученици и родители, превърнахме това училище в уютен дом. Избираме свободата и вярваме в чудото на всеки ден, което ни позволява да се развиваме”, обърна се в приветствието си директорът Гергана Аврамова с пожелание за щастие и вдъхновение.

Тя обяви за герои на “Данов” не само заслужили учители от ръководния и педагогическия екип, които бяха удостоени с почетни медали и плакети, но юбилейни значки и грамоти по повод юбилея получиха също изявени ученици от 1 до 12 клас.

Да сподели празника с юбилярите бе и областния управител Дани Каназирева. Тя се включи с онлайн приветствие и изрази увереност, че ролята на училището като духовно средище ще става все по-голяма. Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова също отправи поздрав и пожела на всички да бъдат все така креативни и търсещи, да не се страхуват от предизвикателствата.

Щедър на похвали, но не заради празника, а защото го заслужават, бе и зам.-кметът по образование на Община Пловдив Стефан Стоянов. Той отбеляза изключителния възход на училището през последните години, което е поело риска да работи с Micro: bit – технологията на 21 век.

„Въпреки шоковата ситуация по време на извънредното положение, има училища, които показват изключителна кондиция. СУ „Хр.Г.Данов” е едно от десетте, които се справят най-добре в Пловдив с дистанционното обучение. 300 виртуални класни стаи всеки ден, усилия в посока на кариерното ориентиране – вие сте сред училищата за пример”, категоричен бе Стоянов.