„Избираме свободата и вярваме в чудото на всеки ден, което ни позволява да се развиваме”, обърна се към ученици, учители и гости по време на виртуалния празник директорът Гергана Аврамова

Кристален плакет по повод своята 170-годишнина получи днес СУ „Хр.Г.Данов”. Едно от най-старите пловдивски училища реши да не отлага и да отбележи празника си, макар и виртуално. Точно в 10 часа началото бе дадено с посрещане на знамето.

„Вашият патрон е истински държавник, просветител и будител, кмет на Пловдив. В трудни време се раждат силните хора, дерзайте”, пожела кметът на район „Северен” Стоян Алексиев и обеща да връчи кристалния плакет след приключване на извънредното положение.

Честта да се обърне първи към гостите се падна на председателя на Ученическия съвет Станислав Денев. По повод юбилея той и съучениците му реализираха проекта „Патриотична ограда”. Те проведоха поредица благотворителни събития и събраха над 6000 лева за реализация на инициативата. Във всеки от кръговете, които оформят „плетеницата“ на оградата, са поставени портрети на будители, владетели, революционери.

 

Празникът продължи с видео послания от домовете на учениците, които демонстрираха музикален талант и спортни умения – от изпълнение на “Една българска роза” и емблематичното Вазово стихотворение “Българският език” в подкрепа на инициативата на Народния театър, до съчетание с лента на поляната пред къщи. Пряко включване направиха и водещите на „Лице в лице – Home TV”, които бяха нетърпеливи да узнаят дали учениците искат да се върнат обратно в класните стаи. На фона на презентации, направени в условия на онлайн обучение, Дановци представиха авторски проекти по повод Деня на Земята и други знакови дати от календара през изминалите два месеца.

„170 години сме част от историята на българското образование. Споделената отговорност за бъдещето е мисията на нашия екип. Всички ние – учители, ученици и родители, превърнахме това училище в уютен дом. Избираме свободата и вярваме в чудото на всеки ден, което ни позволява да се развиваме”, обърна се в приветствието си директорът Гергана Аврамова с пожелание за щастие и вдъхновение.

Тя обяви за герои на “Данов” не само заслужили учители от ръководния и педагогическия екип, които бяха удостоени с почетни медали и плакети, но юбилейни значки и грамоти по повод юбилея получиха също изявени ученици от 1 до 12 клас.

Да сподели празника с юбилярите бе и областния управител Дани Каназирева. Тя се включи с онлайн приветствие и изрази увереност, че ролята на училището като духовно средище ще става все по-голяма. Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова също отправи поздрав и пожела на всички да бъдат все така креативни и търсещи, да не се страхуват от предизвикателствата.

Щедър на похвали, но не заради празника, а защото го заслужават, бе и зам.-кметът по образование на Община Пловдив Стефан Стоянов. Той отбеляза изключителния възход на училището през последните години, което е поело риска да работи с Micro: bit – технологията на 21 век.

„Въпреки шоковата ситуация по време на извънредното положение, има училища, които показват изключителна кондиция. СУ „Хр.Г.Данов” е едно от десетте, които се справят най-добре в Пловдив с дистанционното обучение. 300 виртуални класни стаи всеки ден, усилия в посока на кариерното ориентиране – вие сте сред училищата за пример”, категоричен бе Стоянов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.