ВМЗ предлага платен стаж от един до три месеца и общежитие. Стажантите на „Дунапак” работят наред със специалистите, трябва да говорят английски

DSCF1984

Спешна нужда от авиомеханици има немската компания „Луфтханза”, стана ясно днес в Деня на кариерата във филиала на Техническия университет.  Атрактивно оформеният щанд на „Луфтханза техник” привлече десетки младежи от специалност „Авиационна техника и технологии”. Оказа се, че изискването, за да бъдат приети на стажантска позиция, е да са поне третокурсници.  Авиопревозвачът и дъщерните му компании приемат над 90 на сто от завършващите тази специалност. Оферирани бяха също дейности, свързани с логистиката. За първи път се появи и конкуренция в лицето на френската компания „Латекоер”, която строи край Пловдив завод за самолетни части.

Над 1000 бъдещи инженери от Техническия университет посетиха щандовете на 57-те фирми участнички, които промотираха стажове и свободни работни места.

„За нас е много важно да намерим фирми, които предлагат стажове и работа точно по специалността ни, а не просто да търсят общи софтуерни специалисти. Опитваме да усетим и какъв е работният климат в компаниите, защото е важно сред какви специалисти ще попаднем. Събрахме доста информация, на първо място ще си поискаме по-дълъг стаж през лятото“, казаха второкурсниците от специалност „Компютърни системи и технологии” Стилян Ваклинов и Ангел Димитров.

DSCF1977

Платен стаж от един до три месеца предлагат Вазовските машиностроителни заводи. Програмата дава възможност на студентите да натрупат опит и да сключат договор за стипендия или за работа. По време на стажа е осигурен безплатен престой в общежитие.

Пълен работен ден, рамо до рамо със специалистите, очаква от стажантите си водещият производител на вълнообразен картон и опаковки „Дунапак”. Свободните позиции са в дирекциите по продажби, администрация и операции. Има изискване да владеят английски на работно ниво, за да могат да растат кариерно.

DSCF1981

Висше техническо образование, владеене на немски или английски, минимум ниво В2, е изискването към желаещите да работят като конструктори в „Либхер”.

Индивидуална програма, личен ментор и атрактивно възнаграждение е предложението на ЕВН. Продължителността на стажа е 3 месеца. Най-талантливите има опция да получат предложение за дългосрочен ангажимент.

Повечето от студентите в горните курсове вече са стажували в различни компании и сега търсят допълнителни предимства за кариерно развитие и бъдещи работодатели. Въпросите, които най-често задават, са условията на труд, време за пътуване до фирмата, социални придобивки като храна и условия за спорт.

„ Оптикс” търси студенти, за които работата във високо технологична компания е престиж. Тук сме, за да предизвикаме интерес сред бъдещите инженери към оптическата индустрия, където сме лидери. Няма значение дали са от Пловдив или  друг град, защото компанията ни има политика да привлича и задържа със специална програма най-перспективните млади служители“, каза Светлана Парашкевова, ръководител „Човешки ресурси“ в компанията.

SONY DSC