В Деня на отворените врати висшето училище награди победителите в ученическия конкурс „Млади изследователи“

Кренвирши с портокалови корички, наденички с лечебни билки, сирене с пресен трюфел и млечнокисел десерт с алгинатни перли с антиоксадантно действие представиха днес студенти от Университета по хранителни технологии. В Деня на отворените врати на висшето училище гостите имаха възможност да дегустират продукти на Технологичния факултет, сред които и шунка от цял свински бут. Възпитаниците на Стопанския факултет презентираха протеинови петифури, а студентите от Техническия демонстрираха умален макет на системите за производство в различните предприятия.

За първи път тази година УХТ организира национален конкурс „Млад изследовател“, в който се включиха 22 отбора от страната и чужбина с над 100 участници – ученици, учители и ментори от УХТ. Ректорът проф. д-р Пламен Моллов връчи отличията на победителите днес.

В направление „Икономика и предприемачество“ първо място бе присъдено на темата „Структуриране на уникално бизнес предложение – AUHydroBot2021“ и на Александра Александрова Умленска, 11 клас в ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил.

В направление „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство“ първото място бе отредено на тема „Социалните мрежи – средство за общуване и реклама“, изготвена от Десислава Маринова, 12 клас в Професионална гимназия “Генерал Владимир Заимов“ – Сопот.

В направление „Храни, напитки, биотехнологии и здраве на първо място  бе класирана темата „Забравени рецепти от старите майстори“, подготвена от Симона Йовова Иванова, Татяна Душкова Душкова, Радосвета Росенова Иванова в 12 клас от НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч.