Технологиите не изземват ролята на учителя,  а правят часа по-интересен и успешен, казва управителян на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов

aangelov

Интервю на Деляна ЛУКОВА

Край на заключените кабинети с компютри. Решението се нарича креативна класна стая и бе представено пред  директори и учители от Пловдив и региона. Лаптоп-таблетите могат да бъдат местени в която и да е класна стая, в кабинети, коридора или дори навън.  Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който презентира новия модел на работа в клас.  Завършил e „Индустриален мениджмънт“ Техническия университет.  В периода 2009-2014 година е посетил повече от 500 училища и детски градини в България и над 100 в Европа и по света. Посланик на проекта SCIENTIX за България. Участник в проектите KeyTTT, SUSTAIN, Nanotech Science Education. Представянето бе в рамките на програма „ИКТ в образованието“ на МОН.

– Г-н Ангелов, технологиите се превърнаха в обществен феномен, а повечето училища като че изостават от модернизацията и все още са на етап маркер, дъска и подредени в редица чинове.

– Когато науката прави някакъв прогрес, той задължително трябва да слезе до младите хора. Креативната класна стая е начин на организация на учебната среда, среда по-удобна за учители и ученици, която прави обстановката за обучение и творчество по-хармонична. Идеята не е да дадем един пакет техника на училището, то да я сложи в класната стая и да каже, че обучението е креативно.  Най-напред  учителите трябва да се научат да боравят с техниката, да разберат какви задачи могат да дават на учениците и чак тогава да се оборудват.  Креативната класна стая залага на последно поколение устройства, които работят с Windows 8.1, и са базирани на лаптоп-таблети. Гъвкави са за класна стая, защото малките деца трябва да работят с пръсти, за да развиват фината моторика, а по-големите ученици имат нужда от клавиатура, за да пишат задачите, които им се поставят. Тъй като все повече учители избират  да работят в група, се залага на един не много сложен софтуер, който е изцяло на български. Учителят на своя екран вижда екраните на всички ученици едновременно. И ако щракне два пъти върху някой от тях, пред  него излиза всичко, което ученикът вижда в дадения момент.  Когато преподавателят иска да покаже биоразнообразието на река Марица, например, той е един и говори на 26 ученика. Ако обаче ги раздели на групи или индивидуално, тогава се получава по-голяма производителност и се покрива много по-голямо учебно съдържание по по-интересен начин.  В момента ученето при младите хора е едно към две или едно към три – докато заедно играем или пием кафе, аз ти пускам филм от моето мобилно устройство, за да ти покажа как някой друг го прави. Един път аз общувам с теб, но общувам и чрез устройството с други хора. Без да променяме учебното съдържание и да намаляваме функцията на учителя, можем да направим едно и също знание по-разбираемо и по-близко и да развиваме дигиталните умения на учениците и учителите.

– Какво вкючва креативната класна стая?

– Последно поколение лаптоп-таблет с метален корпус, за да е достатъчно здрав, софтуер за класната стая, устройство за безжична връзка, интерактивна дъска, обучение и готови уроци.  Съвсем достъпно от финансова гледна точка за всички, тъй като устройство с най-добрите параметри струва 700 лева с ДДС  – с двугодишна гаранция и живот на хардуера 4 години. Националната програма „ИКТ в образованието“ е идеалне вариант да се модернизират училищата. Всички те разполагат с техника, но не компактна, а в повечето случаи е статична. Един компютърен кабинет е скъп, защото не правиш нищо друго в него, а освен това го топлиш, заключваш, охраняваш, слагаш му отговорник. Креативната класна стая е транспортно решение – матален шкаф на колела, който позволява всяка зала да се превърне в компютърен кабинет.

– Готови ли са учителите да се справят с това ново предизвикателство?

– Учителите не трябва да се притесняват от това , че не им стигат дигитални умения. Креативната класна стая е за всеки предмет и за всяка възраст. За да направи учителят успешен урок, не трябва да знае всички команди на всички компютри, а да може да постави точна задача и учениците с техните умения да я изпълнят. Преподавателят не може да навакса уменията на 26 млади хора. И те помежду си не могат. Защото един тича по-бързо, друг е по-добъ р на клавиатурата, трети пее по-хубаво, т.е. всеки има индивидуални качества. Креативната класна стая като модел ги поощрява.  При вариант едно към 26, учителят е принуден да свали нивото до най-бавния. А при креативната повишава нивото до онова, на което всеки е способен.

– В навечерието на новата учебна година се зароди полемика за и против мобилни устройства в час.

– Следващата стъпка след придобиване на 26 лаптоп-таблета в креативната класна стая е всеки да донесе своето мобилно устройство. При повечето учители обаче липсва информация как да използват смартфоните за учебния час. И ги виждат само като пречка. Това може да се навакса с едни двудневен курс, на който да им се покаже колко много могат да направят с едно електронно устройство. Има целеви групи ученици, които могат да бъдат обучавани само по  този начин. Като емигрантите, например, които в момента са предизвикателство за нашата образователна система. Като децата от различни етноси, събрани в една класна стая. Или децата от различни възрасти в една класна стая. Във всички тези случаи технологията може много да помогне и това да не бъде застрашаващо нито за ролята на учителя, нито за учебния материал, който МОН спуска.

8836.IMG_5004